2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar 17:10

Fiatalok toborzásába kezdek az iszlamisták Brüsszelben

2016. március 29., kedd 17:24, frissítve: szerda 07:52

Hónapokig nem működhet teljes teljesítménnyel a brüsszeli repülőtér. Ezt az üzemeltető cég vezetője közölte. A személyzet hétfő óta gyakorolja az új, szigorított biztonsági szabályokat. Az egy héttel ezelőtti támadásnak már 35 halottja van, miután életveszélyes sérültek haltak meg a kórházban.

Újranyitott a brüsszeli reptér, de utasokat csak szerdától fogadnak. Az épületet fegyveres katonák veszik körbe, mindenhol az áldozatokra emlékező virágok és gyertyák vannak. A személyzet egyelőre az új biztonsági szabályokat gyakorolja. A következő egy hónapban is csökkentett forgalommal üzemelnek, az átlagos napi 5 ezer utas helyett csak napi ezret fogadnak.

A reptéri alkalmazottaknak húsvétkor külön misét tartottak és pszichológusok is kezelik őket. „Ki akartam fejezni a tiszteletemet az olyan kollégák előtt, akiknek nem volt ilyen szerencséjük, hogy most itt lehetnek. Együtt érzünk egymással, és reméljük, hogy elkapják ezeket a mocskokat” – mondja egy reptéri dolgozó, aki két ujját vesztette el a reptéri merényletben.

A reptérhez hasonlóan a brüsszeli uniós intézmények biztonsági előírásait is szigorítják, alaposabb lesz az ellenőrzés. A molenbeeki polgármester szerint az iszlamisták a merényletek után toborzásba kezdtek a kerületben. Olyan SMS-eket küldenek a fiataloknak, hogy hozd meg a helyes döntést az életedben, csatlakozz a Nyugat elleni küzdelemhez.

„Ebben a kerületben egy kicsit naivak voltunk, ezt kijelenthetjük. Tavaly november óta figyelmeztetnek minket a terrortámadások lehetőségére, de mégse gondoltuk, hogy potenciális célpontok lennénk. Most ez az illúzió semmisült meg. Az emberek már látják a veszélyeket” – mondja egy brüsszeli nő.

Az egy héttel ezelőtti merényletnek már 35 halottja van, miután 4 sérült meghalt a kórházban. Összesen 96 embert ápolnak kórházban, közülük 3-nak életveszélyes az állapota. A hatóságok a merénylet óta 7 embert tartóztattak le.

A nyolcadik férfit viszont, akit korábban a reptéri robbantással gyanúsítottak, szabadon engedték, mert mégsem találtak ellene bizonyítékot. Így a reptéri robbantás egyik elkövetőjét továbbra is keresik, de kutatnak a terroristák segítői után is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!