2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Vevők ezreit veszíthetik el ezzel

2015. március 21., szombat 12:14, frissítve: szombat 20:09

Több ezer vevőjük elvesztésétől és bevételeik visszaesésétől tartanak a pékek a vasárnapi zárva tartás, illetve a boltok éjszakai nyitva tartásának korlátozása miatt. Az országszerte több száz bolttal rendelkező Lipóti Pékség tulajdonosa a Hír TV-nek azt mondta: komoly károkat okoz a vállalkozásoknak, hogy hétköznap hajnali 6 előtt nem nyithatnak ki, hiszen így azokat sem szolgálhatják ki, akik például munkába menet vásárolnának.

Sokan nem értik, hogy a boltok hétköznap hajnali 6 óra előtt miért nem nyithatnak ki. A Lipóti Pékségnek 220 boltja van Magyarországon. A törvény több pontja számukra sem egyértelmű. „Legalább négyszer vagy ötször kértünk állásfoglalást ezekről a dolgokról, de még mindig nem vagyunk tisztában a dolgokkal, pedig hivatalosan kértünk állásfoglalást, de ők sem tudják.”


Tóth József Péter nem elsősorban a vasárnapi zárva tartást bírálja, hanem a hétköznapi korlátozást. Ezzel akár több ezer vevőt veszíthetnek, azokat, akik 6-ra járnak dolgozni, és előtte még beszereznék a friss péksüteményt, kenyeret, zsemlét. „Pont ez a problémánk, hogy mi ezt tapasztalatból tudjuk – főleg a kis vidéki boltjainknál –, hogy a környező településeken is nagyon sokan kezdenek hat órakor, és előtte fél hatkor vásárolnának. Konkrétan tudom, hogy hány száz vevőnk volt akár Lipóton, akár Darnózselin, a kis falvakban hat óra előtt, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy ezen finomítás és módosítás lesz” – fogalmazott Tóth József Péter, a Lipóti Pékség tulajdonosa.

A törvény finomításában bízik a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke is. Sragner László azt tartaná életszerűnek, ha hajnali fél ötkor nyithatnának a boltok. Szakmai véleményüket azonban a törvényhozók nem vették figyelembe. „Nem tudom, hogy ki és milyen alapon határozta meg ezt a hat órát. A VOSZ-t nem kérdezték meg ez ügyben a törvényhozók. Nem tudom, hogy más szakmai szervezeteket, tehát például a pékeknek vagy bárki másnak a szövetségét megkérdezték-e” – fogalmazott.

Azok a kiskereskedők, akik engedély nélkül nyitnak ki, ideiglenes bezárásra, illetve bírság kiszabására is számíthatnak.

Itt vasárnap még kinyitnak a boltok

A világörökségi területen lévő nagyobb boltokra egyelőre nem érvényes a vasárnapi zárva tartás. A hatályos törvény ugyanis kivételként kezeli ezeket a területeket, a jogszabály módosítása pedig még hetekig eltarthat. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!