2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Érkeznek a levelek, akár egymillió forint is visszajárhat

2015. március 1., vasárnap 15:10, frissítve: hétfő 10:09

Fél- és egymillió forint közötti összeget is visszakaphat egy átlagos hatmilliós svájci frankos lakáshiteles a forintosítás után. Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban több bank még a jogszabályokban foglaltaknál is kedvezőbb feltételeket kínál majd az ügyfeleknek.

„A jövő héttől kezdődően minden devizahiteles ügyfél számára kézzelfoghatóvá válik, hogy a bankoknak vissza kell adniuk a tisztességtelen, egyoldalú módosítással és az árfolyamrésből származó bevételüket” – hétfőtől küldik a bankok az elszámoló levelet az ügyfeleknek. Április végéig a jelzálogalapú devizahitelesek a forintosításról és az elszámolás részleteiről, míg a nem jelzálogalapú hitelt felvevők az elszámolásról kapnak majd tájékoztatást. Elsőként azok a devizahitelesek kapják meg a tájékoztatást, akiknek 2009 júliusa után járt le a kölcsönszerződésük.

A levélnek azt is tartalmaznia kell, hogy az elszámolásból az ügyfélnek mennyi pénz jár vissza vagy mennyit írnak jóvá a fennálló tartozásából. Az ügyfélnek 30 napja van panasszal élni, ha nem ért egyet az elszámolással. „A jogszabály kötelezi arra a bankokat és a pénzügyi intézményeket, hogy ezeket a tájékoztató leveleket közérthetően fogalmazzák meg, tehát az átlagpolgár számára is közérthető nyelven és módon. Vagyis pontosan tartalmaznia kell, hogy az elszámolás után mennyi marad a hitelből és milyen kamattal, futamidő mellett és törlesztőrészlettel kell eleget tenni a tartozásnak. A lezárt hitelek esetén a visszafizetést pénzben, a még élő szerződések esetében pedig a törlesztőrészletek csökkentésével kell teljesíteni” – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A pénzintézeteknek csaknem hárommillió hitelszerződést kell újraszámolniuk. Lesz olyan bank, ahol 16 tonnát nyom az elszámoló levelek súlya. Azok is kapnak értesítést, akiknek már felmondták a hitelüket, és nem az eredeti hitelnyújtó pénzintézetnek, hanem követeléskezelő cégnek tartoznak. Ők ezektől a társaságoktól kérhetik vissza a tisztességtelenül felszámított díjakat.

Félmillió forintot, de akár egymillió forintot is visszakaphat egy átlagos hatmilliós svájci frankos lakáshiteles a forintosítás után. A Hír TV által megkérdezett elemző arra számít, hogy a következő hónapokban több bank még a jogszabályokban foglaltaknál is kedvezőbb feltételeket kínál majd az ügyfeleknek. „A bankok számítanak arra, hogy több tízezren lesznek olyanok, akik nem lesznek elégedettek és fognak maguknak banknál forinthitelt keresni. A CIB a mai naptól csökkentette a forinthitelkamatait, és három-négy bank fog még beszállni a ringbe, és új ügyfeleket akar majd más bankoktól elhozni. Érdemes lesz tehát, amint megkaptuk a levelet, összehasonlítani, milyen kamattal megy a forinthitelünk más bankokéhoz képest. Egy jó választással akár több milliót is tudunk spórolni” – mondta el a Hír Televíziónak Gergely Péter, a Bankráció.hu vezető elemzője.

A Bankszövetség még nem nyilatkozott, de azt megerősítették, hogy a pénzintézetek felkészültek a forintosításra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!