2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Elvi egyetértés van a terrorellenes csomagról

2016. április 12., kedd 13:20, frissítve: kedd 17:47

Akár két héten belül tárgyalhat az Országgyűlés a magyarországi terrorveszély miatt szükségessé vált törvényjavaslatról – közölte a Belügyminisztérium államtitkára.

A terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos törvénytervezetről egyeztettek a parlamenti frakciók képviselői a Belügyminisztériumban zárt ajtók mögött. Az egyeztetést követően Kovács Zoltán kormányszóvivő és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tartottak tájékoztatót, ahol arról beszéltek, hogy komoly lépéseket tettek a megegyezés irányába, és tulajdonképpen elvi egyetértés van a pártok között a törvénymódosítás, illetve a törvényjavaslatok benyújtásával kapcsolatban – számolt be kollégánk a helyszínről délben. Kontrát Károly közölte: Pintér Sándor belügyminiszter ma egyeztetett a parlamenti frakciók képviselőivel, és elfogadta az ellenzék több módosító javaslatát.

„Fontos lépést tettünk a mai napon a törvényjavaslat elfogadásához, és tényleg, úgy, ahogy a kormányszóvivő úr is mondta, az elvi akadályok elhárultak a javaslat elfogadása elől. Még egy szakmai, szakértői szintű egyeztetés van hátra, és azt követően kerül benyújtásra ez a nagyon fontos törvényjavaslat” – fogalmazott a BM parlamenti államtitkára.

Két ponttal is kiegészülne a büntető törvénykönyv: büntetővé tennék a terrorista csoportok szervezését, illetve azok nyilvános támogatását, a terrorizmusra való felhívást. A terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményeknél leszállítanák a büntethetőség korhatárát 14 évről 12-re. Szintén ellenzéki javaslat volt, hogy a titkosított kommunikációnál a felhasználót nem, csak a szolgáltatót büntetnék – ezt Kontrát Károly annyiban egészítette ki, hogy csak azokat a szolgáltatókat büntetnék, amelyek nem hajlandók együttműködni a nemzetbiztonsági szervekkel. Kikerül viszont a gyülekezési jognak a korlátozása – tette hozzá munkatársunk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!