2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Eltört a gerince a rendőrautóban – hadiállapot a városban

2015. április 28., kedd 18:11, frissítve: szerda 12:13

A Nemzeti Gárda több ezer katonáját vezényelték ki Baltimore utcáira, miután egész éjszaka folyamatosak voltak a zavargások. A tüntetők egy 25 éves fekete férfi temetése után vonultak utcára, aki úgy halt meg, hogy egy rendőrautóban eltört a gerince. A tüntetők több épületet és járművet felgyújtottak, de a rendőrök nem csaptak össze velük. 20 sérült volt. A városban egyhetes kijárási tilalmat rendeltek el, az iskolák és a kormányhivatalok is zárva tartanak.

Hadiállapot Baltimore-ban. Hat órán keresztül tartott a harc a tüntetők és rendőrök között. A demonstráció azután kezdődött, hogy eltemették a 25 éves David Gray-t, akinek április közepén egy rendőrfurgon hátuljában tört el a gerince. A tüntetők autókat és boltokat gyújtottak fel, a rendőröket pedig téglával dobálták. „Lehet tüntetni, de a várost nem kéne szétverni. Ez nem menő. Az a baj, hogy ezeknek az embereknek a fele nem is itt él, nem baltimore-i, csak a balhé kedvéért jött ide” – mondta egy helyi lakos.

A rendőrök kerülték a közvetlen összecsapást, csak barikádokkal zárták el a város egyes részeit. Az erőszakot a megölt férfi családtagjai is elítélték. „Nagyon szép volt a fiam temetése. Aztán ebből a megható emlékezésből erőszakos pusztítás lett. Ez visszataszító, és egyáltalán nem értek vele egyet” – fogalmazott az áldozat nevelőapja.


A rendőrség a videofelvételek alapján utólag indít eljárást a fosztogatók és gyújtogatók ellen. Eddig a városba a nemzeti gárda 5 ezer katonáját vezényelték ki. Annyi a dolguk, hogy megakadályozzák az erőszakos tüntetések újrakezdését. Egy hétig kijárási tilalom lesz éjszakánként, napközben zárva lesznek az iskolák és a hivatalok, de még a városi sportcsapatok meccseit is elhalasztják. „Ez nem tüntetés, ennek semmi köze nincs az alkotmányos jogainkhoz. Ezek egyszerű bűncselekmények. Kövekkel dobálni a rendőrök fejét, boltokat gyújtogatni, szándékosan kárt okozni, az nem demonstráció” – nyilatkozta a városi rendőrkapitány.

Hasonló erőszakos tüntetések korábban is voltak feketék halála miatt, de ezek az ország középső részén kezdődtek, nem a keleti part egyik gazdagabb városában. „Ez a város történetének a legsötétebb napja. Az egész világ minket figyel, erre káoszt és pusztítást látnak. Ez nem a tüntetők műve volt, hanem a városi bűnbandáké” – szögezte le a város polgármestere.

Amerikában épp a zavargás napján nevezték ki az ország első színes bőrű igazságügyi miniszterét. Loretta Lynch hivatala már kivizsgálást indított, és eddig hat rendőrt függesztettek fel a lázadást kiváltó gyilkosság miatt.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!