2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napi aktuális 06:00

Elnöki rendszerre állna át az ország

,

2015. június 7., vasárnap 15:25, frissítve: vasárnap 19:36

Sorsdöntő parlamenti választást tartanak ma Törökországban. A voksolás tétje, hogy a jelenleg kormányzó párt elegendő többséget tud-e szerezni az alkotmány módosításához. Ha ez sikerül, az AK párt elnöki rendszerré alakítaná Törökországot.

A miniszterelnök is leadta voksát a török parlamenti választáson. Még övé a végrehajtó hatalom, de ez a jelenlegi voksolással megváltozhat. A 2003 óta kormányzó AK párt, amelynek a miniszerelnök és az államfő is tagja, alkotmánymódosítással alakítaná elnöki rendszerré Törökországot. Ehhez a mandátumok kétharmadát kéne megszerezniük. A választók tisztában vannak a szavazás súlyával. „A mai választást az egyik legfontosabb Törökország történelmében. Az életmódunkról szavazunk” – mondta egy választó.

Az államfőt, Recep Tayyip Erdogant sokan azzal vádolják, hogy illiberális demokráciát épít. Magának ezerszobás palotát építtetett, a pártja korrupciós ügyeit feltáró sajtót pedig elhallgattatta. Ennek ellenére a felmérések szerint a szavazók több mint 40 százaléka pártjára szavaz majd. A voksolást nemzetközi megfigyelők ellenőrzik. „Ez egy izgalmas választás. Úgy gondolom, szoros lesz az eredmény, de persze nem akarok jóslatokba bocsátkozni” – mondta egy EBESZ-megfigyelő.


A kormánypárt terveit egy a kurd kisebbség támogatását élvező baloldali politikai erő hiúsíthatja meg. A felmérések szerint a Népi Demokratikus Párt a szavazatok 10 százalékát kaphatja, ami megfosztaná az alkotmányozó többségtől Erdoganékat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!