2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Elégtelent kapott a kormány

2016. június 11., szombat 19:04, frissítve: vasárnap 08:19

Bizonyítványt osztottak a kormány tagjainak a tanártüntetést szervező pedagógusok. Orbán Viktor miniszterelnök és az oktatást felügyelő Balog Zoltán is elégtelent kapott a tanároktól. A Várkert Bazár előtt a heves esőzés ellenére is több ezren hallgatták a beszédeket. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: a kormány nem tartotta be a tárgyalásokon ígérteket.

Az elmúlt hónapok folyamatos megmozdulásai után harmadszor is demonstrációt tartottak a fővárosban a tanárok az oktatás helyzete miatt. Ezúttal a Március 15-e téren gyülekeztek, majd az Erzsébet hídon vonultak a Várkert Bazár elé a Tanítanék mozgalom és a szakszervezetek vezetőivel.

A tüntetők már útközben kiosztották a kormány jelképes év végi bizonyítványát, majd a többezres tömeg egy friss házaspárt köszöntött a Várkert Bazár előtt.

A felszólalók már komolyabb hangot ütöttek meg. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a közoktatás átszervezését bírálta. „Tűrhetetlen, ahogy a tanárok képviselőivel bánnak. Az intézkedéseik szakmai megalapozottságáról pedig annyit, hogyha egy Klik ekkora káoszt tudott okozni a teljes közoktatásban, akkor mekkora zavar fog támadni, ha ezt a szervezetet 58-felé darabolják” – mondta a Tanítanék mozgalom képviselője, Pukli István.

A kisebbik pedagógus-szakszervezet szerint a kormánnyal nem lehet érdemben tárgyalni a helyzetről. „Ha nagyon megszorulnak – erre azért volt már példa az elmúlt időszakban – a tárgyalóasztalnál, ha másképp nem megy, akkor beígérnek mindent, s ha nagyon muszáj, akkor teljesítenek is. Csak hát nem pont azt, nem pont akkor, nem pont úgy, és legfőképpen nem pont annyit” – fogalmazott Mendrey László.

A Pedagógusok Szakszervezetét vezető Galló Istvánné szerint a kormány nem tartotta be a tárgyalásokon tett ígéreteit. „Sokra jutottunk, a pedagógusok sztrájkbizottsága 25 pontos követeléséből nagyjából 19 pontban kisebb kompromisszumokkal szinte megállapodtunk. Ezek után miért mondom azt, hogy semmit se értünk el? Nos, azért, mert az Emmi ígérete ellenére nem foglalta jogszabályba, nem tette be a köznevelési törvénybe és a kormányrendelet módosításába, ami ígért” – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Gallóné szerint a kormány elszámította magát, amikor azt hitte, hogy kifulladt a tiltakozásuk, a nyáron pedig erőt gyűjtenek majd az újabb demonstrációkhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!