2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egyetértés körvonalazódik a terrorellenes akciótervről

2016. április 1., péntek 17:25, frissítve: szombat 08:30

Érdemi és konstruktív szakmai egyeztetés zajlott a terrorizmus elleni intézkedéscsomagról – jelentette ki a kormányszóvivő a Belügyminisztériumban zajlott ötpárti tárgyalásról. Szavait az ellenzéki pártok is megerősítették, azt azonban hozzátették: vannak még fenntartásaik. A legnagyobb vita a lehallgatást meggátoló okostelefonos applikációk betiltása ügyében van a pártok között. Ellenzéki nyomásra annyit sikerült elérni, hogy aki a tiltás ellenére mégis ilyet használ, börtönbüntetést ne kaphasson.

Kedden jelentette be a Fidesz frakcióvezető-helyettese, hogy ötpárti egyeztetést hívnak össze a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról. Gulyás Gergely bizakodóan érkezett a pénteki egyeztetésre.

„– Lesz megegyezés? Alelnök úr, hogy látja?
– Bízunk benne”

– válaszolta Gulyás Gergely.

A zárt ajtók mögött folytatott, mintegy kétórás tárgyalást biztatónak nevezte a belügyi államtitkár. „A pártok részéről azt tapasztaltuk, hogy megértették ennek a fontosságát, megértették a terrorfenyegetettség helyzetét, annak veszélyességét. A megnyilatkozásokban ezeket viszontláttuk a mai ötpárti egyeztetés során. Tehát érdemi és konstruktív szakmai egyeztetés zajlott” – jelentette ki Kontrát Károly.

A legnagyobb vitát kiváltó javaslat, a lehallgatást meggátoló okostelefonos applikációk betiltása ügyében elvi egyetértésre jutottak a pártok. „Nem csorbítani akarunk szabadságokat, illetve használói jogokat, hanem lehetővé tenni azt, hogy a jelenlegi biztonsági szintet, ami lehallgatásokban, egyéb technikai ellenőrzésben ma is rendelkezésre áll, az a technológia fejlődésével lépést tartva új, adott esetben kimondottan ilyen irányú, tehát titkosítást célul kitűző alkalmazások esetében is valahogy meg lehessen valósítani. Tehát az elvet tisztáztuk, hogy ez lehetséges. Hogy a technikai kivitelezése hogyan zajlik majd, azt gondolom, hogy ez részben egyeztetések kérdése, illetve – még egyszer, ebben az egyetértés megvolt –, hogy ez alapvetően lehetséges” – mondta Kovács Zoltán.

Ellenzéki nyomásra konkrét eredmény is született az ügyben.

„A javaslat értelmében felhasználói szinten fenyegették volna börtönbüntetéssel a magyar állampolgárokat, akik olyan titkosítási rendszert használó szoftvereket, alkalmazásokat használnak, akár a telefonjukon, akár a számítógépükön, amik a törvény értelmében büntetőjogi kategóriába kerültek volna. Kizárólag az alkalmazások, akkor is, ha a polgár egyébként mit sem tud arról, hogy ő ilyet használ” – ismertette Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A börtönbüntetés lehetőségét azonban a belügyminiszter már a tárgyalások során kihúzta a törvénytervezetből. Az ellenzéknek azonban vannak még aggályai.

„Továbbra is nyitott kérdés az, hogy a belügyminiszter miként rendelhet el tömegrendezvények betiltására vonatkozó rendeletet, vagy mikor akadályozhat meg tömegrendezvényeket. Itt az ellenzéki pártok különböző megoldásokat javasoltak. Mi azt mondtuk, hogy a terrorkészültség kettes fokozatának szintje legyen az a pont, amikor megtilthat különböző tömegrendezvényeket a belügyminiszter” – nyilatkozta Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

Az ellenzéki pártok azt is kifogásolják, hogy a védelmi célú beszerzéseket szabályozó törvény kétharmados részeit is a terrorellenes javaslatcsomaggal együtt fogadtatná el a kormány. „Ez több mint tisztességtelen. Ezzel kockáztatják ennek a törvényjavaslatnak az elfogadását, saját mohóságuk és pénzéhségük miatt kockára teszik a magyar emberek biztonságát. A védelmi célú beszerzésekkel kapcsolatos előterjesztéseknek ott van a helyük a védelmi célú beszerzésekről szóló törvényjavaslatnál” – vélekedett Schiffer András.

A javaslatról a hétvégén is egyeztet a kabinet az érintett hatóságokkal, a kormány pedig hétfőn tárgyal róla. Az itt elfogadott törvényjavaslatról ezután újabb ötpárti egyeztetést tartanak, azután kerülhet az Országgyűlés elé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!