2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

A fekete doboz adhat választ a légikatasztrófára

,

2015. március 25., szerda 14:57, frissítve: csütörtök 15:07

Nem zárnak ki semmilyen eshetőséget a kedden lezuhant repülőgép ügyében, de egyelőre nem feltételezik, hogy terrorakció történt – ezt a francia belügyminiszter közölte. A baleset okaira a gép fekete doboza adhat választ, ezt kedd este meg is találták a gép roncsaitól 10 kilométerre. A gép hétfőn órákig vesztegelt a düsseldorfi repülőtéren, mert nem működött megfelelően a orrfutóművét fedő szerkezet. A légitársaság szerint azonban a meghibásodást elhárították. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint sem emiatt zuhanhatott le a gép.

Alacsonyan repült a gép, mielőtt becsapódott volna a szemtanúk szerint. A Germanwings által üzemeltetett Airbus A320-as a francia Alpokban zuhant le 150 emberrel a fedélzetén. „A házam mögött dolgoztam és láttam, hogy egy gép elszáll, azt mondtam magamban: egy kicsit alacsonyan. Láttam még vagy öt másodpercig, aztán visszatértem a dolgomhoz. Amikor meghallottam, hogy lezuhant egy gép, rögtön erre gondoltam” – mondta egy szemtanú.

A kutatócsapatok este megtalálták a gép egyik fekete dobozát, ami a pilóták beszélgetését tartalmazza. „A fekete doboz, amit néhány órával a zuhanás után találtak meg, és amit azonnal elkezdünk felhasználni, segíteni fogja a törvényszéki vizsgálat gyors lefolyását” – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A gép roncsai 45 hektárnyi területen szóródtak szét, 200 méter szintkülönbséggel. A szakemberek már a baleset okait keresik. Egy amerikai repülésügyi szakértő szerint érthetetlen, hogy ha a személyzet vészhelyzetet észlel, miért nem jelzett a földi irányításnak. „Sok idejük volt rá, nyolc perc körülbelül a jelentések szerint. Nyolc perc alatt a személyzet tudja értesíteni az irányítást, ami radaron nézi őket, és el tudják nekik mondani, hogy vészhelyzet van vagy ilyesmi. Tehát a nagy kérdés az az, hogy miért nem hívták. Azért nem hívták, mert valami történt velük és nem tudták? Talán elfogyott az oxigén, vagy valaki, valami rosszat tett velük, esetleg túl elfoglaltak voltak? De általában – és mint pilóta mondom ezt – sosem lehet az ember nagy vészhelyzet esetén annyira elfoglalt, hogy egy hívást nem tud megtenni, ugyanis ezt általában úgy hívják, hogy „Mayday, mayday”, és az ember bemondja a járatszámot és ennyi, ez öt másodperc” – vélekedett Michael Barr repülésügyi szakember.

A Lufthansa is megerősítette, hogy a Germanwings lezuhant gépével hétfőn technikai gondok adódtak, az Airbus A320-as órákig vesztegelt a düsseldorfi repülőtéren. Mivel a meghibásodást elhárították, a gép útnak indulhatott. A Hír TV által megszólaltatott szakértő szerint ennek a műszaki hibának valószínűleg nincs köze a balesethez. „Egy orrfutóajtó nagyon minimális eltérést okozhat repülés közben, sőt szinte észrevehetetlen. A Boeingnél a főfutók úgy záródnak be, hogy maga az orr vagy a kerék zárja el a rést, tehát ajtóra sincs minden esetben szükség. Az Airbusnál ez másként van megcsinálva. Az orrfutó bezáródik, csak azért, hogy ellenállás, turbulencia és zaj ne legyen, hiszen az olyankor elég erős zajt produkál, ha az ajtó nem záródik rendesen, de semmiféleképpen nem okozhatja egy repülőgép lezuhanását” – mondta Demeter Csaba, a Hunalpa elnöke.

Az Airbus A320-as repülőgépet Európában gyártották, biztonsági statisztikái szerint az egyik legmegbízhatóbb típus.

A katasztrófa helyszínére látogattak

Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel német kancellár és Mariano Rajoy spanyol kormányfő felkereste a keddi Airbus-katasztrófa helyszínét. A három vezető találkozott az áldozatok hozzátartozóival és gép roncsait kereső alakulatokkal. A legtöbb áldozat német és spanyol állampolgárságú volt, de a legfrissebb hírek szerint török, belga, ausztrál, argentin, kolumbiai, brit, amerikai, mexikói, izraeli és iráni utasa is volt a szerencsétlenül járt repülőgépnek. Közben az alakulatok továbbra is keresik a repülőgép másik fekete dobozát, amely a gép repülési adatait rögzítette.

Vannak nem publikus elemek

A Hír TV-nek nyilatkozó pilóta szerint a baleset több körülménye is kérdéseket vet fel. „Tételezzük fel, hogy a pilóták már nem voltak cselekvőképes állapotban. Jelentsen ez bármit, tehát hogy nem voltak maguknál, már nem éltek, tehát ez bármit jelenthet, akkor a repülő nem repül ilyen konstans szögben. Tehát összevissza váltakozik a süllyedés. Az szinte biztosnak tűnik, hogy a robotpilóta be volt kapcsolva, és az is biztosnak tűnik, hogy ezt a robotpilótát a süllyedés megkezdése előtt valaki vagy valakik, valószínűleg a pilóta süllyedésre utasította. Hogyha a repülőgép valóban, úgy, ahogy az eddig ismert, berepül a hegybe, akkor nem lehet értelmezni azokat a fajta roncsokat, azt a szétszóródást, azt a hatalmas területet, amin egyébként a roncsok szét vannak terülve. Fizikailag lehetetlen, hogy becsapódik egy repülő, és onnantól kezdve van annyi energiája egy fekete doboznak, hogy még tíz kilométert repült szárnyak nélkül. Szóval ez a történet így meglehetősen furcsa. Gondolom, hogy itt vannak olyan elemek, amik nem váltak publikussá” – vélekedett Pető György repülési szakértő.

Úgy számoltak, hogy még bírja a gép

Cáfolta az érintett cég főmunkatársa, hogy Budapesten javították volna a következő hetekben az Alpokban lezuhant repülőgépet. A Hír TV úgy tudja, a gép nemrég elvégzett írországi átvizsgálásakor szerkezeti hibát találtak a szakemberek, de úgy számoltak, hogy kibírja még a budapesti nagy szervizig.

A pilóták nem szálltak fel gépeikkel

A Lufthansa leányvállalatánál több járatot is töröltek a keddi légi katasztrófa után, miután több alkalmazott – személyes okokra hivatkozva – megtagadta a munkát. Németországban háromnapos gyászt hirdettek. Több helyen is tartottak megemlékezést a tragédia áldozatainak emlékére.

Gyászmisét tartottak egy spanyol kisvárosban. A településen vett részt spanyol nyelvű kurzuson egy német gimnázium 16 tanulója és két tanáruk – mindannyian a lezuhant gépen ültek kedden. Százak emlékeztek rájuk. A diákokról németországi iskolájukban is megemlékeztek.

Kölnben a Germanwings dolgozói egyperces néma gyásszal emlékeztek az áldozatokra. A pilóták egy részét annyira megviselte a baleset, hogy úgy döntöttek, nem szállnak fel gépeikkel. „Minden járathoz természetesen szükség van személyzetre is, és néhány esetben ez most nincs meg. A személyzet azt mondta, hogy személyes okok miatt nem kíván elindulni. Nekünk nem tisztünk erről ítélkezni. Ezért töröltünk néhány járatot, mert a szükséges személyzet nem állt rendelkezésre. De a napi négyszáz járatunk viszonylatában a törölt járatok száma elenyésző” – mondta a Lufthansa szóvivője.

A düsseldorfi reptéren ezért tumultus alakult ki egy rövid ideig. De az utasok többségét nem tartja vissza semmi a repüléstől. „Egy kicsit fura érzés, mert én is a Germanwingsszel repülök ma. Azt hiszem, ez egy kettős dolog, mert nagyon tragikus az esemény. Együtt érzek az áldozatokkal és a családjaikkal. Észak-Rajna-Vesztfáliában élek, Haltern városa nincs messze tőlem. Düsseldorf a helyi repterem. Ugyanakkor a történés oka még kivizsgálásra szorul. Ahogy én tudom, még nincs tisztázva, várnunk kell, és ez egy kis bizonytalansághoz vezet, de azt is gondolom, hogy nem fog minden gépük hirtelen lezuhanni” – mondta egy utas.

A gépen 67 német és 45 spanyol állampolgár mellett több brit, japán,argentin és kolumbiai, továbbá török, holland, ausztrál és belga utasok is tartózkodtak.

Budapestet nem érinti a járattörlés

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret nem érinti a Germanwings-járatok törlése. Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője a Hír TV-nek azt nyilatkozta: az összes gép elindul Budapestről, és már Düsseldorfból is érkeztek gépek Budapestre. „A budapesti repülőtéren egyetlen Germanwings-járat törlését sem jelentette be a légitársaság. Reggel már meg is érkezett Düsseldorfból az első járat, és el is indult vissza. A nap folyamán a többi járat is a kiadott menetrendnek megfelelően közlekedik. Tehát Budapestet semmilyen formában nem érinti ez a járattörlés” – mondta Hardy Mihály.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!