2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Egy százalékkal csökkenhet az szja

,

2015. április 22., szerda 08:55, frissítve: szerda 15:29

Ma tárgyal a kormány a jövő évi költségvetési tervekről. A nemzetgazdasági tárca 16-ról 15 százalékra csökkentené a személyi jövedelemadó kulcsát, és növelné a kétgyermekes családok adókedvezményét. Varga Mihály a 2016-os költségvetési tervek között említette, hogy jövőre a sertés tőkehús általános forgalmi adóját is mérsékelnék, 27 százalékról 5 százalékra. Az adócsökkentést a kormány az online kasszák kiterjesztéséből és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer bevételéből kompenzálhatja.

Adócsökkentést ígér 2016-ra a kormány. Varga Mihály mindezt a stabil gazdasági növekedéssel, az alacsony inflációval és a csökkenő adósságállománnyal magyarázta. A nemzetgazdasági tárca ezek alapján azt javasolja a kormánynak, hogy a személyi jövedelemadó mérték 1 százalékkal, 16-ról 15 százalékra mérséklődjön. „Ez azt jelenti, hogy a mai tervezési paraméterekkel 120 milliárd forint jövedelmet hagyunk ott az embereknél a kisebb adóelvonás következtében. Ez több mint 4 millió embert érint Magyarországon” – fejtette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Bérrendezésről is tárgyalnak

A mai kormányülésen a szociális ágazatban dolgozók bérrendezéséről is tárgyalhat a kabinet – a Napi Gazdaság szerint. A tervezett tizenötmilliárd forintos béremelés mellett várhatóan a legkésőbb jövőre életbe lépő életpályamodellről is egyeztet a kormány. Ez az ágazat hetvenezer dolgozóját érintené. A lapnak a szociális államtitkár azt mondta: az életpályamodell növeli a szférában dolgozók megbecsülését és javítja munkakörülményeiket.

25 milliárdos megtakarítás

Csökkentenék a sertéshús áfáját is, 27-ről 5 százalékra, ami 25 milliárdos megtakarítást jelenthet a háztartásoknak, és a kormány tervei között szerepel a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is. A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal szerint az szja-kulcs mérséklődésével és a gyermekek utáni kedvezmény növekedésével havonta több ezer forint többlet keletkezik majd a családoknál. „Hogyha egy olyan családról beszélünk, ahol két kereső van, akik két gyermeket nevelnek, és mind a két kereső minimálbért kap, ott arról tudunk beszámolni, hogy havi 7100 forinttal több marad náluk, ez éves szinten 85 ezer forintot jelent 2016-ban. Egy olyan családnál, ahol két átlagkereső nevel két gyereket, ott viszont már ez havi 9000-9500 forintnak megfelelő összeg, tehát ott is jelentősen több marad a gyermeket nevelő családoknál” – fejtette ki Rogán.

A Lehet Más a Politika szerint a tervezett adócsökkentésből ismét a gazdagok profitálnak majd. Hasonlóan vélekedik a PM is, akik inkább az 50 ezer forintos alapjövedelmet vezetnék be. „Ez azt jelentené, hogy azok az alacsony keresetűek, akik most a kormány szja-változtatásainak nyomán ezer, kétezer forinttal többet vihetnének haza, a mi koncepciónkban több mint 30 ezer forinttal magasabb összeget kapnának kézhez” – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

A Jobbik miközben örül a sertéshúsáfa csökkentésének, nyomásgyakorlást ígér a kormányra a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása érdekében is. „Garantáljuk azt, hogy ugyanúgy ki fogjuk kényszeríteni a jelenleg majdnem kétharmados parlamenti felhatalmazással bíró Fidesz-kormányból azt is, hogy a férfiak 40 év munkaviszony után történő nyugdíjba vonulásáról még 2018 előtt rendelkezzen a kormány” – mondta Volner János.

Az MSZP szerint mérsékelni kell a Fidesz által okozott társadalmi egyenlőtlenségeket. „Mi az, amit a társadalom joggal elvár? Elvárja, hogy több pénze legyen az egészségügynek, elvárja, hogy több pénze legyen az önkormányzatoknak, elvárja, hogy több pénz legyen a szociális ellátásokra, több pénz legyen az oktatásra. Ez az a négy terület, amely mérsékelni tudja a Fidesz-kormány által okozott társadalmi egyenlőtlenségeket. Fenntartjuk továbbra is, hogy igazságtalan és Magyarország gazdasági növekedését korlátozó az egykulcsos adórendszer” – mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője.

A 2016-os költségvetési tervekről szerdán tárgyal a kormány.

A gazdasági növekedésnek köszönhető

A gazdasági növekedés teszi lehetővé a nagyarányú adócsökkentést – mondta a Hír TV-nek a Portfólió elemzője. Csiki Gergely szerint az első negyedév adataiból az derül ki, hogy a magyar gazdaság növekedése idén is nagyobb lehet, mint amivel tavaly, a költségvetés tervezésekor számolt a kormány.

„Közvetlenül 120 milliárd forint maradhat az emberek zsebében, ami első körben logikusan a fogyasztás élénkülésében csapódhat le, és ezen keresztül egyébként másodlagos hatásként áfabevétel-növelő hatása is lehet az intézkedésnek, és ezen keresztül, emellett a családi adókedvezmény jövő évre tervezett kiterjesztése is több pénzt hagyhat az emberek zsebében, és ez is fogyasztásélénküléssel járhat” – fejtette ki Csiki Gergely.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!