2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napirend előtti felszólalások 13:00

Döntöttek, rövidülnek a menekültügyi eljárások

2015. július 6., hétfő 17:42, frissítve: kedd 07:56

A jobbikos képviselők szavazataival fogadta el az Országgyűlés kormánypárti többsége a menekültügyi eljárások szigorításáról és a déli határzárról szóló törvénymódosítást. A belügyminiszter előterjesztésére a szocialisták, az LMP-sek és a függetlenek is nemmel voksoltak.

„Ragaszkodunk az önkéntes, saját jogon meghozott döntésekhez, mert rajtunk már több teher van, mint másokon” – a népességre és a GDP-re vetítve is Magyarországra érkezik a legtöbb menekült az Európai Unióban, érvelt a Belügyminisztérium államtitkára a menekültügyi törvény vitájában, és arra emlékeztetett: idén, eddig 71 871 migráns lépte át a zöldhatárt, leginkább Szerbia felől.

„A javaslat célja kettős. Egyfelől az, hogy minél előbb be lehessen azonosítani azokat a személyeket, akik valóban jogosultak a nemzetközi védelemre. Másfelől pedig az, hogy elősegítse azoknak a tipikusan gazdasági migránsoknak az országból való mielőbbi kitoloncolását, akik az eddigi jogszabályok kijátszásával csak azért terjesztenek elő menekültügyi kérelmet, hogy a jobb megélhetés érdekében az unió más országaiba menjenek illegálisan tovább” – fogalmazott Kontrát Károly.

A nagyobbik kormánypárt vezérszónoka azt hangsúlyozta: ha az elmúlt hónapokban a baloldali elképzelések érvényesültek volna, mára elöntötték volna Magyarországot a bevándorlók, és esély sem lenne az ideiglenes technikai határzár megépítésére. „Aki erre a törvényjavaslatra nemmel szavaz, az teljesen egyértelműen bevándorláspárti. És aki erre a törvényjavaslatra igennel szavaz, azok azt gondolom, valóban meg akarják gátolni az illegális gazdasági bevándorlók belépését Magyarországra, és meg akarják védeni Magyarország és az Európai Unió határait” – hangsúlyozta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

„A Fidesz-kormány képtelen megvédeni Magyarország és az Európai Unió határait és a magyar állampolgárokat” – a szocialisták szerint a menekültügy kezelésére alkalmatlan a kormányzati javaslat, a vitában ismételten elutasították a kerítés építését a szerb–magyar határra. „Azt, amit itt önök előadtak, azt a rasszista, idegengyűlölő dumát, amit itt vezérszónoklatként előadtak, tisztelt képviselőtársaim, az egyszerűen méltatlan ennek a Háznak a falaihoz. Az MSZP nem támogatja ezt a törvényjavaslatot ebben a formában” – közölte Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője.

ƒ„Nem lehet más felelős döntést hozni, mint azt, hogy hazánk ideiglenes határzárat épít a magyar–szerb határon és az embercsempész hálózatok felderítésére is kiemelt figyelmet fordít” – mondta Vejkey Imre KDNP-s képviselő. A kisebbik kormánypárt mellett a Jobbik is a gazdasági bevándorlás és a menekültáradat megfékezése mellett állt ki. „Nincsen szükség arra sem, hogy akár egyetlen visszatoloncolt embert befogadjunk ide. Az ehhez szükséges tárgyalásokat a nemzetközi színtéren is le kell, le lehet folytatni, de a kerítés mellé önálló határőrséget kell felállítani, megfelelő képzéssel, megfelelő kiképzéssel és erőforrástömeggel annak érdekében, hogy útját tudjuk állni az áradatnak” – vélekedett Z. Kárpát Dániel jobbikos honatya.

Az LMP-s Schiffer András is elutasította a kormányzati terveket és bírálta azt is, hogy a nemzeti konzultációra egymilliárd forintot fordított a kabinet. A Párbeszéd Magyarországért politikusa a javaslat visszavonását követelte, míg az Együtt képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy oldja meg a menekültek megfelelő átmeneti ellátását. A törvénycsomagot végül a Jobbik támogatásával fogadta el a kormánytöbbség.

Kártalanítás jár az ingatlantulajdonosoknak

Az elfogadott jogszabály szerint gyorsabb lesz a menekültügyi eljárások elbírálása, és megszűnik az a lehetőség, hogy a kérelmező a neki kijelölt szálláshelyet vagy tartózkodási helyet 48 óránál hosszabb időre engedély nélkül elhagyja. Az augusztus 1-jén hatályba lépő törvénycsomag emellett arra is lehetőséget teremt, hogy a menedékjogért folyamodó az eljárás ideje alatt közfoglalkoztatási jogviszonyban munkát végezzen.

A szerb–magyar határra tervezett kerítés miatt módosult az államhatárról szóló törvény is. Ennek értelmében a magyar államot a határvonaltól számított tíz méteres sávon belül közérdekű használati jog illeti meg, amiért az ingatlantulajdonosoknak kártalanítás jár.

Egy hétvége, több mint kétezer határsértő

Több mint kétezer, főként afgán, szíriai határsértőt fogtak el a hétvégén az országban. Ez a szám egy hete meghaladta a háromezret. Hét gyanúsított ellen embercsempészés, nyolc emberrel szemben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

„712 illegális bevándorlót, köztük 78 gyermeket fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén egy nap alatt. A legnagyobb számú csoporttal 5:25-kor intézkedtek a rendőrök Röszke külterületén. Ott 88 szír állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. Az illegális bevándorlók ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség” – közölte Várkonyi Gergely, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!