2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Kormányinfó

Következik:

Híradó 15:00

Déli határzár: nem lesz tűzparancs

2015. június 22., hétfő 16:55, frissítve: kedd 07:40

Nem lesz tűzparancs a déli határzárnál. A kormányszóvivő a Magyar Hírlapnak azt mondta: a 175 kilométeres kerítés felépítése minden uniós és hazai jogszabálynak megfelel, ezért törvénymódosításra sincs szükség. Kovács Zoltán ugyanakkor elismerte, hogy a határzár nem szünteti meg a problémát, véleménye szerint a helyzet kezelésére közös fellépés szükséges. Ennek részleteiről a július elejei szerb–magyar kormányzati csúcson tárgyalnak majd.

Z. Kárpát Dániel napirend előtti felszólalásában ötpárti szakpolitikai fórum felállását sürgette az illegális bevándorlás miatt. A radikális politikus hozzátette: egyetért a kormánypártokkal a déli határzár kérdésében, de szerinte egy önálló határőrség felállítására is szükség lenne.

„Az egyik plakátokat tesz ki, a másik rongálja azt, arról vitatkoznak, hogy legyen fal vagy ne legyen fal, de közben elhibázzák az érdemi szakmai koncepció kimunkálását, éppen ezért a Jobbik azt tartaná ésszerűnek, hogy egy ötpárti szakmai fórum állhasson fel, ahol folyamatosan, akár heti rendszerességgel megtárgyalhatnánk azokat a felmerülő kérdéseket és azok megoldási lehetőségeit, amelyekből önök most egy belpolitikai háborút csináltak” – fejtette ki Z. Kárpát Dániel.

A belügyminisztérium államtitkára szerint viszont nem egyeztetésre, hanem szigorú törvényekre van szükség. Kontrát Károly azt mondta: a helyzet megoldásában az a fideszes törvényjavaslat segíthet, amellyel  visszatoloncolhatják Szerbiába az illegális határátlépőket. „Nem az számít, hogy rendőröknek hívják a határőrizeti feladatokat ellátó hivatásosokat, vagy határőröknek, hanem az, hogy legyen megfelelő törvényi felhatalmazásuk arra, hogy megfelelően intézkedjenek” – fogalmazott.

A menedékjogi törvénymódosító javaslatot jegyző Rogán Antal kitart a visszatoloncolás és a határzár mellett. Ezért azt kérte az ellenzéki frakcióktól, hogy ne söpörjék asztal alá a problémát.

„Arra kérem a baloldali képviselőtársaimat, hogy a bevándorlás és népvándorlás párti politikájukat hagyják abba, jobbikos képviselőtársaimat pedig arra, hogy támogassák a kormány javaslatát, mert úgy látom, hogy amikor léptünk, akkor hirtelen kihátráltak a kormány mögül” – fejtette ki.

A Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta: nem fizikai határzárról szól a Fidesz javaslata, vagyis drótkerítés és tűzparancs sem lesz a déli határon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!