2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ciprasz „csak” 20 év türelmi időt kért

,

2015. július 3., péntek 16:48, frissítve: szombat 07:55

Rivális tüntetések kezdődtek Athénban, a megszorítások támogatói és ellenzői is felvonultak a fővárosban. Néhány demonstráló a rendőrökkel is megpróbált összecsapni. Alexisz Ciprasz szerint őt és a kormányát az EU zsarolja, az uniós álláspont szerint viszont Ciprasz többször saját ígéreteit is megszegte. A szélsőbaloldali kormányfő legújabb követelése, hogy a hitelezők engedjék el a görög államadósság 30 százalékát és 20 évig adjanak fizetési haladékot a görögöknek. Ciprasz ezt tévés kampánybeszédében mondta péntek este. Ciprasz korábban azt ígérte, lemond, ha elbukik a népszavazás. Az Európai Bizottság és az Eurócsoport elnöke is reményét fejezte ki, hogy a szélsőbaloldali kormány megbukik. Felméréstől függően 1-5 százalék előnyben vannak a megszorítások támogatói. Az eurót viszont a görög lakosság háromnegyede szeretné megtartani.

Jellemző athéni életkép mostanában, hogy nyugdíjasok állnak sorba járandóságukért egy bank előtt. A pénzintézetek csak nekik nyitottak ki, hogy felvehessék nyugdíjukat. Bár a sorok egyre hosszabbak, az idősek a helyzethez képest nyugodtan viselik a megpróbáltatásokat. A sorban állók szerint nem ők tehetnek róla, hogy ide jutottak.

„Szerintem az a kép, hogy tömött sorok vannak a bankok előtt, a média, valamint a hazai és a külföldi elit összehangolt támadása, hogy megfojtsák a görög gazdaságot. Ez ilyen egyszerű, nem kell túlbonyolítani. Megpróbálják befolyásolni az emberek döntését” – mondta az egyik nyugdíjas.

Az Európai Bizottság elnöke utalt arra, hogy szerinte a görögöknek igennel kellene szavazniuk, ha megegyezést akarnak Brüsszellel. „A hitelprogram lejárt, és nincsenek tárgyalások a két fél között. Ha a görögök nemmel szavaznak, akkor a tárgyalási pozíciójuk drámaian gyengülni fog” – így Jean-Claude Juncker.

A görög kormányfő viszont a feltételek elutasítására biztatja az embereket. Szerinte azok csak megszorításokat tartalmaznak, nincs szó bennük adósságelengedésről. Márpedig azt az IMF is elismerte csütörtöki elemzésében, hogy a görög adósság fenntarthatatlan – emelte ki Ciprasz. A miniszterelnök szerint az államadósság 30 százalékának elengedésére, valamint húszéves türelmi időszakra lenne szükség ahhoz, hogy kifizethető legyen az ország adóssága.

Görögország a héten nem tudta fizetni a Nemzetközi Valutaalap felé fennálló tartozását, és lehetséges, hogy 20-án az euróövezeti mentőalapnak sem lesz képes törleszteni. Az oroszoktól nem kértek pénzt a pénzügyi problémák enyhítésére.

„Miért az orosz kormány képviselőjét kérdezi, miért nem az Európai Unióét? Ezt a kérdést már megválaszolta az orosz gazdasági miniszter: nincs szó ilyen kérésről” – hangsúlyozta Szergej Lavrov orosz külügyér.

Görögország egyelőre finanszírozni tudja magát, hiszen költségvetésében az adósságszolgálat nélkül többlet lenne.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!