2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Cáfol a külügy: részvény nem volt a Quaestornál

, ,

2015. április 1., szerda 19:02, frissítve: szerda 21:03

Cáfolta a külügyminisztérium szóvivője a HVG értesülését arról, hogy az állampapírok mellett 72 milliárd forintnyi részvényt is tartott a tárca a Quaestornál.

Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külügy részéről a brókercégnél csak egy értékpapírszámlájuk volt, amit még 2013 márciusában kötött a Magyar Nemzeti Kereskedőház. Ez az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítette – ezen értékpapírok alapján gyakorolja ugyanis a külügyi tárca a tulajdonosi jogokat az Eximbank felett. A külügyi szóvivő szerint a technikai nyilvántartást segítő számlát azért kezelte a Quaestor, mert a piaci szereplők közül egyedül az azóta csődbe ment brókercég vállalta díjmentesen a szolgáltatást.

A külügyi tárcán kívül a Földművelésügyi Minisztérium egyik vállalata is kihelyezhetett egy brókercéghez pénzt – tudta meg a Népszabadság. Bővebben>>>

Közben a szocialisták annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kedden elfogadott vagyonzárról szóló törvény nem vonatkozik a Quaestor Zrt.-re. Az MSZP-s Bárándy Gergely azt mondta: a törvényalkotási bizottság tegnap egy módosítót nyújtott be az előterjesztéshez, amely a Quaestort kimenti a zár alá vétel alól, mert kiveszik a törvény hatálya alól a bankokat. „A fideszesek átverték a törvényalkotási bizottságot, átverték az Országgyűlést és átverték az embereket. Éppen ezért mi egy törvénymódosító javaslatot fogunk beterjeszteni, amit kérni fogunk, hogy szintén házszabálytól eltéréssel tárgyaljon a ház, amely kiemeli ezt a rendelkezést a most már elfogadott törvényből. Addig pedig azt kérjük a köztársasági elnök úrtól, hogy mivel ilyen hiányosságban szenved ez a törvény, azt ne írja alá” – hangsúlyozta Bárándy.

A törvényalkotási bizottság ülésén Tuzson Bence a módosító indítvány okát firtató kérdésére azt mondta, a brókercégeket akarják csak büntetni, általában a bankokat nem.

A Fidesz visszautasítja a szocialisták vádjait. Közleményükben azt írták, a brókertörvényben szereplő zárolás a teljes Quaestor-cégcsoportot érinti. A kormánypárti képviselőcsoport felidézte, hogy tegnap a szocialisták még megszavazták a vagyonzárolásról szóló javaslatot, és a törvényalkotási bizottság ülésén annak módosító javaslatát is, most viszont már azt követelik, az államfő ne írja alá a törvényt.

Áderhez fordultak

Az Együtt már a köztársasági elnökhöz is fordult. A párt azt kéri Áder Jánostól, hogy ne írja alá a vagyonzárolásról szóló törvényt. Szabó Tímea közleményében azt írja: a tegnap elfogadott törvény egyik szakasza súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel, mivel olyan személyek vagyonának zár alá vételét is fenyegeti, akiknek nincs közük a bűncselekmény elkövetéséhez. Az Együtt szerint a jogszabályban ez nincs pontosan körülírva, ezért adott esetben büntetőeljárás hatálya alatt sem áll.

Feltehetően nem zárolják majd a brókercég alkalmazottainak vagyonát a kedden elfogadott törvény alapján – a Hír TV által megkérdezett ügyvéd szerint. Bacsek György a Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: ez a törvényalkotónak sem volt szándéka.

Érvénytelen

Érvénytelen volt Orgován Béla kinevezése a Quaestor élére a fővárosi főügyész szerint. Ibolya Tibor az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: a büntetett előéletű tápiósági közmunkás öt évig nem tölthetett be volna be semmilyen tisztséget egy cégnél sem. A főügyész szerint a vezetőváltás óriási stratégiai hiba volt a védelem részéről, és ezzel eggyel több indokot adtak az ügyészségnek az előzetes letartóztatás elrendelésére „Orgován Béla az emberölés kísérlete miatt kapott szabadságvesztését követően öt éven belül nem tölthet be semmilyen cégben semmilyen funkciót, mert azt a cégtörvény kizárja, és ez az idő még nem járt le. Mert elnézték sajnos a naptárt Orgován úrék és Tarsoly úr. Ez csak 2015 decemberében fog lejárni” – közölte a fővárosi főügyész.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!