2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Buldózerekkel rombolták le a népszerű várost

2015. március 6., péntek 10:56, frissítve: szombat 12:37

Buldózerekkel romboltak le az iraki iszlamisták egy több ezer éves asszír várost. Nimrudot időszámításunk előtt a 13. században alapították – turisták és kutatók körében is népszerű volt. Archeológusok szerint az iszlamisták pusztítása felbecsülhetetlen kárt okozott. Februárban a terroristák egy moszuli múzeumot is szétvertek. A NATO szárazföldi csapatokat vetne be az iszlamisták ellen, a magyar kormány 100-150 katonával venne részt a misszióban.

3 és fél ezer éves település Irakban Nimrud, ami az asszírok egyik központja volt, egészen idén márciusig a történészek és turisták kedvelt célpontja. Az iszlamisták buldózerekkel tarolták le a várost. Korábban a 30 kilométerre lévő Moszul múzeumát is szétverték, egy több ezer éves könyvtárat pedig felgyújtottak, mert szerintük a történelmi örökség bálványimádás.


Az iraki hadsereg februárban indított offenzívát az iszlamisták ellen. Ezek a csapatok most az iszlamisták területének egyik központját, Tikritet próbálják visszafoglalni. Ez Szaddam Husszein szülővárosa is, a nyugati támogatású kormány itt sose volt népszerű. „Az iszlamisták állásait fokozatosan megsemmisítjük, járműveket, rakétakilövő-állásokat és kiképzőtáborokat lőttünk. Nagy kihívást jelentenek azok a gépágyúk, amiket lakóövezetekben állítottak fel, de ilyenből is többet megsemmisítettünk” – mondta egy iraki parancsnok.

Akár 150 katona is részt vehet a misszióban

A határ túloldalán, Törökországban már megkezdődtek a hadgyakorlatok. A NATO tavasszal akar újra szárazföldi alakulatokat küldeni, egyelőre csak repülőkről bombázzák az iszlamisták állásait. Az Egyesült Államok Magyarországtól is kért katonákat. A kormány elsősorban Kurdisztánba küldene, ahol a Mol olajérdekeltségei vannak. „100-150 katona esetében már megfelelő biztosítási erőt tudnánk nyújtani az észak-iraki szövetségesi kiképzési tevékenységhez, az erre vonatkozó felkérés megérkezett” – fogalmazott Szijjártó Péter. Bővebben>>

Szárazföldi katonák csak Irakba mennek az Iszlám Állam ellen, a szomszédos Szíriában csak a légitámadásokat folytatják. Egy ilyen akcióban csütörtökön megölték az al-Kaida helyi vezetőjét is.



Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!