2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Buda-Cash: megkezdték az ügyfelek kártalanítását

, ,

2015. március 10., kedd 16:35, frissítve: szerda 06:54

Az Országos Betétbiztosítási Alap megkezdte a kifizetéseket a DRB bankcsoport károsultjainak, első körben mintegy 73 ezer ügyfél számára fizet kártalanítást 103 milliárd forint értékben. A Buda-Cashnél színlelt üzletkötések okozhatták a mintegy hatvanmilliárdos hiányt, ezt a cég őrizetbe vett vezérigazgatójának védője is megerősítette.

Másodszor is a Buda-Cash-botrány volt a téma a gazdasági bizottság ülésén, a kormánypártok és az ellenzék továbbra is a másik oldal felelősségét hangoztatták. „Még jó, hogy ilyen jó erős plafon van felettünk, ezt főleg Varju képviselő úrnak mondom, mert ne felejtsük el, hogy az teljesen egyértelműen kiderült, hogy az önök kormányzása idején az, ami a Buda-Cashnél zajlott, az már régen zajlott, hiszen alelnök úr tájékoztatott arról, hogy 2010 májusában ha akarták volna az akkori felügyelők, akkor 45 milliárd forintos csalást feltárhattak volna” – mondta Rogán Antal.

A felügyeleti ellenőrzéseket 2004-ig kétévente kellett elvégezni, a brókerházat 1995-ben alapították, a jegybank viszont másfél évtizedes csalásról tud. Az ügyfelek pénzét a brókerek megbízás nélkül forgatták. „Valójában azonban a brókercég használta a pénzüket, ő vállalt különböző pozíciókat, ő vállalt különböző tranzakciókat az ügyfél pénzével és összességében 90-95 milliárd forintnyi összeg hiányzik az ügyfelek, illetve az egyéb nagyobb partnerek felé” – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A Buda-Cashnél alkalmazott színlelt üzletkötések során a pénzt leemelték megbízóiktól, vagyis a pénzintézetektől, de értékpapírt nem vásároltak érte. A cég vezérigazgatójának védője megerősítette, hogy a nyomozók is ezt gyanítják. „A gyanúsítás szerint azonban – noha a készpénzállomány a bankoknál rendelkezésre állt – ténylegesen fiktív értékpapírokat írtak jóvá a számlájukon, mert ilyen értékpapír-állománnyal valójában a Buda-Cash Brókerház nem rendelkezett. Ez a gyanúsítás. Ha ez így is történt és ez bűncselekmény lenne, azt, hogy ezt ki követte el, azt nem tartalmazza a gyanúsítás. Tölgyesi Péter vonatkozásában úgy fogalmaz a gyanúsítás, hogy vezérigazgatóként erről tudomással bírt” – mondta Bánáti János.

Az Országos Betétbiztosítási Alap megkezdte a kifizetéseket a DRB bankcsoport károsultjainak, mintegy 73 ezer ügyfél számára fizet kártalanítást 103 milliárd forint értékben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!