2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Búcsú az euróövezettől?

,

2015. július 2., csütörtök 17:05, frissítve: kedd 21:39

Egy év alatt a görög GDP negyede eltűnik, ha Görögország kilép az eurózónából – ezt állítja a Standard and Poor’s elemzése. A hitelminősítő szerint ha a hétvégi népszavazáson a görögök elutasítják a hitelezők által elvárt megszorításokat, akkor az ország kiesik az euróövezetből. Felmérések szerint a görögök 47 százaléka támogatja, 42 százaléka ellenzi a megállapodást az EU-val.

Athén turistaközpontja, az óváros és az Akropolisz környéke szinte pang az ürességtől. Egyre kevesebb a turista, ahogy egyre esélyesebb a csőd. „Napok óta kevesebb a turista, már ott tartunk, mintha január lenne. A szállodás ismerőseim szerint a júliusi foglalásokat folyamatosan mondják vissza, nem mernek jönni az emberek” – mondta egy boltos.

Vasárnap óta tőkekorlátozás van az országban. Ez a turistákra nem vonatkozik, de a kisvállalkozók, éttermek, árusok munkáját megnehezíti a napi 60 eurós limit, amennyit a vásárlók, azaz a lakosság vehet fel naponta. Csak a nyugdíjasok kaptak kedvezményt csütörtökön, ők 120 eurót vehettek fel. „Mi Argentínából jöttünk, szóval már megszoktuk ezt. Szörnyű érzés, amikor nem jutsz a pénzedhez, de nálunk ez három évig tartott” – mondja egy argentin turista.

Az eurózóna pénzügyminiszterei a népszavazás előtt már nem tárgyalnak a görög kormánnyal. A hitelminősítők csődre készülnek. A Moody’s a legrosszabb: mélyen spekulatív, befektetésre nem ajánlott kategóriába tette a görögöket. A Standard and Poor’s pedig kiszámolta, hogy a görög GDP negyede eltűnik, ha leszavazzák a megszorításokat és az ország kiesik az eurózónából. Az Eurócsoport elnöke szerint a népszavazás arról szól, hogy a görögök meg akarják-e tartani az eurót. „Ha az emberek nemet mondanak a népszavazáson, akkor a további tárgyalásoknak, programoknak nincs semmi alapjuk. Akkor már csak az lesz a kérdés, hogy a görög euróhasználatnak van-e alapja” – fenyegetőzött Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter.

A görög kormány az áfarendszer átalakítására hajlandó, de a honvédelmi kiadások és a nyugdíjak csökkentésére nem. Jelenleg az átlagnyugdíj átszámítva 270 ezer forint Görögországban. Alexisz Ciprasz közölte: lemond, ha a görögök megszavazzák a megszorításokat.

„A kérdés az, hogy mi jobb Európának, ha bedől Görögország, vagy ha nem dől be. Mind a kettővel horribilis pénzt veszít. Merkel azt mondta, hogy ha öt évvel ezelőtt lett volna a görög válság, akkor máshogy álltak volna hozzá, de jelenleg a fő céljuk az euró mentése. A német vezető politikusok olyan nyilatkozatokat tettek, hogy »a görögök úgy dolgoznak, mint a harmadik világban, és úgy élnek, mint Nyugat-Európában«. Az euró javulna, erősödne, ha Görögország végleg kilépne” – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Tekintse meg a Nógrádi Györggyel készült teljes beszélgetést:


Egy hete még fele-fele arányban voltak az uniós feltételek támogatói és ellenzői, az eurót viszont a lakosság  kétharmada megtartaná, ezért Ciprasz vesztésre számíthat a felmérések szerint.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!