2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Újabb brókercég került bajba

2015. március 6., péntek 11:02, frissítve: péntek 15:09

Másfél héttel a Buda-Cash-botrány kirobbanása után újabb magyar brókercég került bajba. A jegybank részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységét, és felügyeleti biztost rendelt ki az intézményhez. Az MNB közlése szerint a Hungáriának sajátkötvény-visszafizetési problémái vannak.

Másfél héttel a Buda-Cash-botrány kirobbanása után újabb magyar brókercég került bajba. A portál szerint hamarosan a Hungária Értékpapír Zrt.-hez is megérkezik az MNB felügyeleti biztosa. A lap információi szerint a Hungáriának sajátkötvény-visszafizetési problémái vannak. A kötvények tulajdonosai túlnyomórészt magánszemélyek. Honlapja szerint a cég székhelye Cegléden van, de Budapesten működik a központi irodája. A társaság alaptőkéje 200 millió forint.

Az MNB részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységét. A Hír Televízió tudósítója elmondta, hogy 8 óra után felügyeleti biztos érkezik a befektetési vállalkozás budapesti székházához. Ezt a Magyar Nemzeti Bank is megerősítette. Nyolc órakor még nem álltak sorba az ügyfelek az ajtó előtt, és a bejutást sem akadályozta senki.

9 órakor kezdődött volna az ügyfélfogadás, ami a mai napon elmarad. A Hír Televízió helyszíni tudósítója elmondta, hogy 10-12 ember várakozott a bejáratnál, akik be szerettek volna jutni az épületbe. Néhányukat be is engedték. Többen a brókerüktől próbáltak érdeklődni, azonban nem tudták elérni őket.

Továbbra sem jutnak be az épületbe az ügyfelek. Csupán az ajtó előtt kapnak egy rövid tájékoztatást – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója 10 órakor. Néhányan elérték a brókerüket, akik annyit mondtak, hogy az ügyfelek pénze megvan, de azt nem tudni, hogy mikor juthatnak hozzá.

Orbán: Sürgősen körül kell nézni az összes brókercégnél

Sürgősen körül kell nézni az összes brókercégnél, a Buda-Cash-botrányban pedig el kell számoltatni a felelősöket – Orbán Viktor szerint. Bővebben>>

Bánáti: Nem tüntettek el vasárnap semmit a brókerházból

Bánáti János Magyarország élőben című műsorunkban azt állította: nem a brókerház alkalmazottai vittek ki dokumentumokat táskákban és hátizsákokban az épületből. „Ebben az épületben, tehát a Ménesi úton – ahol a Buda-Cash Brókerház székhelye van – albérlőként, bérlőként más cégek is tevékenykednek, és egy egész más cég egész más tevékenységet folytat, mint a brókerház. Bizonyos tevékenységre, bankkártyák nemzetközi kapcsolata folytán ebben az időben van csak lehetőség, és ők voltak azok, akik megjelentek az épületben, és teljesen legális, mondhatnám, szokványos műveleteket végeztek, tehát ki merem jelenteni, hogy nem tüntettek el vasárnap semmit a brókerházból” – mondta Bánáti János ügyvéd.

Négy embert őrizetbe vettek az MNB feljelentése után. A rendőrség honlapján a részletekről csak annyit közölt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda tegnap nyomozást rendelt el sikkasztás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az ügyben házkutatást is tartottak és iratokat foglaltak le.

Titkosszolgák pénzei ragadtak benn

Mintegy 1200 titkosszolga megtakarítása is bennragadt a Buda-Cashnél – értesült kormányzati forrásból a Magyar Nemzet. A brókerbotrány károsultjai között ugyanis két egészségpénztár is van – a kasszák a DRB-csoportnál tartották a pénzüket. Az érintettek ezeknél a pénztáraknál tarthatták megtakarításukat. A lap szerint a károsultak közül ötszázan a külföldi kémelhárítással foglalkozó Információs Hivatal alkalmazottai. A kasszatagok helyzetét nehezíti, hogy rájuk nem vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása.

„Azok a magánszemélyek, akik bankoknál fialtatták a pénzüket, tehát a DRB bankcsoport tagjainál, az ő esetükben a banki OBA-kártalanítás az irányadó. Az Országos Betétbiztosítási Alapnál 20 munkanapon belül, a Buda-Cash Brókerház Zrt. esetében a Befektető-védelmi Alap kártalanít, itt egy kicsit aktívabb szerep hárul a fogyasztókra, mert nekik kell jelezniük a követelésüket. Erre vonatkozóan a Buda-Cash felszámolási végzését követő 15 napon belül a Beva egy információt fog közzétenni nyilvánosan a jelentkezés módjáról. Én azt gondolom, hogy mind a két problémás nagy intézmény esetében megvan a kártalanításnak a bevált módja, ezek rendelkezésre állnak az érintett szereplőknek” – szögezte le Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!