2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Az utolsó pillanatok: „amit hallunk, az borzalmas”

2015. április 2., csütörtök 12:16, frissítve: csütörtök 17:19

A német kormány külön munkacsoporttal értékeli a Germanwings-tragédia tanulságait. A szakértők a pilótafülkék védelmének mechanizmusait, valamint a pilóták egészségügyi és pszichológiai alkalmasságának ellenőrzését is felülvizsgálják. Az utasszállítót a feltételezések szerint szándékosan pusztította el a másodpilóta. A Lufthansa elismerte: a férfi 2009-ben tájékoztatta repülőiskoláját arról, hogy korábban súlyos depresszióval küzdött.

Fekete gyászszalag került Haltern am See helységnévtáblájára: a németországi kisváros azt a 16 helyi diákot és két tanárt gyászolja, akik életüket vesztették a múlt heti Germanwings-katasztrófában.

„Nincs más beszédtéma a városban, erről beszélnek az utcákon, a templomokban és mindenhol máshol. Nagyon sok levelet kapunk a polgároktól, akik meg vannak rémülve, és természetesen dühösek, és nem értik, miért történt ez, és ezt persze ki kell engedniük magukból. Így vagyok ezzel én is. Mindazok után, amit már tudunk, én is értetlenül állok a történtek előtt, és nagyon-nagyon nehéz visszatérni a normális életbe” – nyilatkozta Bodo Klimpel polgármester.

Eközben a tragédia helyszínén tovább dolgoznak a szakértők: a 150 áldozat földi maradványait már összegyűjtötték, a gép második, repülési adatokat rögzítő fekete dobozát azonban továbbra sem találják. A helyszínen látottak a német nyomozás vezetőjét is megviselték. „Jártunk azon a helyen is, ahol a repülő a szikláknak ütközött. Ez érzelmileg nagyon nehéz pillanat volt számunkra is. De oda kellett mennünk, hogy a francia kollégákkal együtt a helyszínen megnézzük a bizonyítékokat, hogy közösen tudjuk értékelni a látottakat” – mondta Roland Wolff, a német nyomozóbizottság vezetője.

A tragédia utolsó pillanatairól előkerült egy állítólagos videofelvétel: ezen az utasok sikítozása mellett hallatszik, ahogy a kapitány próbálja betörni a fülke ajtaját. Bár a francia ügyész nem tud ilyen felvételről, az információt közlő francia újságíró továbbra is azt állítja, hogy az eredeti.

„Ez egy gyötrelmes videó, amitől kiver a hideg. Ezt a videót láttam én is, és mások is látták, legalább tucatnyi alkalommal. Egyetlen embert sem lehet azonosítani a felvételen, nem egy szenzációhajhász videó. Egy utas készítette a gép hátsó részében. Amit hallunk, az borzalmas, a pánik emberi dimenziója, az emberek kiáltozásának gyötrelmessége teszi azzá” – állítja Frederich Helbert, a Paris Match újságírója.

A nyomozás eddigi állása szerint a repülőgépet szándékosan pusztította el a gép német másodpilótája. A 27 éves Andreas Lubitz hosszabb ideje depresszióval küszködött – azt a Germanwings leányvállalat anyacége, a Lufthansa is elismerte, hogy a kiképzőiskolája korábban tudott a pilóta depressziójáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!