2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Abszolút többségben David Cameron pártja

,

2015. május 8., péntek 17:00, frissítve: szombat 13:28

Abszolút többséget szerzett az alsóházban, és így egyedül alakíthat kormányt a David Cameron vezette Konzervatív Párt az Egyesült Királyságban. A konzervatívok a szavazatok 37 százalékát kapták, és 330 képviselőjük lesz a 650 fős alsóházban. A Munkáspárt, a Liberális Demokraták és az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának vezetője viszont benyújtotta lemondását. A választás nagy nyertese a konzervatívok mellett a Skót Nemzeti Párt, amely tarolt Skóciában. Egyik vezetőjük úgy fogalmazott: ma az egész országban felüvöltött a skót oroszlán.

David Cameron további öt évig maradhat a Downing Street lakója, miután pártja elsöprő győzelmet aratott a választáson. „Létrehozunk hárommillió gyakornoki helyet, jobban segítjük a gyereknevelést, harmincmillió ember megélhetését támogatjuk adócsökkentéssel, olyan otthonokat építünk, amelyeket az emberek képesek megvásárolni, és több millió új munkahelyet teremtünk, amely megadja a jobb jövő lehetőségét az embereknek. És igen, meg fogjuk tartani a népszavazást az európai jövőnkről” – ígérte győzelmi beszédében a kormányfő.

A Konzervatív Pártnak az alsóházban többsége lesz, így önállóan is képes kormányt alakítani. Cameron sikere az erős gazdaság mellett annak köszönhető, hogy ráérzett ez egyre erősödő EU-szkepticizmusra, és függetlenebb, önállóbb országot ígért a szavazópolgároknak.

A választás egyik nagy vesztese a Munkáspárt, amely huszonhat képviselői helyet veszített 2010-hez képest. „Hiszem, hogy Nagy-Britanniának egy munkáspárti kormányra lenne szüksége, az emberek azonban máshogy döntöttek. Felhívtam David Cameront, és gratuláltam neki. Abszolút és teljes felelősséget vállalok az eredményért, a vereségünkért” – mondta Ed Miliband, és benyújtotta lemondását.

Még nagyobbat buktak a Liberális Demokraták, akiknek első embere szintén vette a kalapját.

Ideiglenesen távozik tisztségéből Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának vezére is. Ők ugyan a harmadik legtöbb szavazatot kapták, ez azonban a sajátos brit választási rendszer miatt csak egyetlen képviselői helyet ért, és Farage is kikapott körzetében.

A választás nyertese a konzervatívok mellett a Skót Függetlenségi Párt, amely csaknem az összes körzetet megnyerte Skóciában. „Hölgyeim és uraim, ma reggel zord szél söpört végig Skócia nagy völgyein. Olyan mozgolódás érződik Skóciában, amilyet még nem jegyeztek fel a politikában. Ez a mozgás kétszer erősebb minden korábbinál, amelyet Skóciában vagy bárhol az Egyesült Királyságban tapasztaltak 1835 óta. Ez a választás rendkívüli vallomás arról, mit akarnak a skót emberek. Ma reggel az egész országban felüvöltött a skót oroszlán” – fogalmazott Alex Salmond, a párt volt vezetője.

Bár a brit kormányfő újabb jogokat ígér Skóciának, a Skót Nemzeti Párt ezzel aligha elégszik meg. A BBC szerint Skócia akár újabb népszavazást is kilátásba helyezhet a Nagy-Britanniától való elszakadásról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!