2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A szakdolgozók viszik a hátukon az egészségügyet

2015. március 5., csütörtök 12:17, frissítve: csütörtök 19:09

A jelenlegi feltételek mellett elméletben már nem lenne garantálható a betegbiztonság, és a gyakorlatban is csak azért működik, mert az orvosok és szakdolgozók a hátukon viszik az egészségügyet – a rezidensszövetség és egy közvélemény-kutató cég közös felmérése szerint.

Kutatásuk azt mutatja: a megkérdezett betegek az elmúlt négy évben sem javulást, sem romlást nem tapasztaltak az ellátásban. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta, hogy sztrájkra egyelőre nem készülnek, tárgyalni akarnak az életpályamodell bevezetéséről és a bérrendezésről, amellyel itthon tarthatók lennének az orvosok és a szakdolgozók. Dénes Tamás emlékeztetett rá, hogy Magyarországon 240 orvos jut százezer lakosra, míg ez a szám Ausztriában a duplája, és Csehországban is 360 orvos lát el hasonló számú beteget.

– Elméletileg már nem tudjuk garantálni a betegek biztonságát a nővér- és az orvoshiány miatt. A gyakorlatban meg csak azért, mert a nővérek és az orvosok sokkal többet dolgoznak, mint kellene. A hátunkon visszük el a rendszert. A felmérés megmutatta, hogy még nem érzékelik a betegek, hogy mekkora probléma van az ellátásban, mert mindent megteszünk. A nővér szaladgál egyik betegtől a másikig, az orvos dolgozik két-három munkahelyen ahhoz, hogy a működőképesség látszatát fenntartsuk – mondta Dénes Tamás.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!