2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

A pápa is megáldja az idei csíksomlyói búcsú zarándokait

2015. május 23., szombat 13:04, frissítve: szombat 15:31

Pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a világon ismert legnagyobb kegyszobor, a csíksomlyói Mária-szobor. A magyarság legnagyobb zarándokhelyére idén is százezreket várnak. A pünkösdszombati szentmisén zarándokként Áder János köztársasági elnök és felesége, Hercegh Anita is részt vesz.

Idén is százezreket várnak a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, közülük nagyon sokan már megérkeztek a magyarság legnagyobb zarándokhelyére. A Nagyboldogasszony zarándokvonaton nyolcszáz magyarországi és felvidéki zarándok utazott – a Székelyföldön minden településen ünnepélyes köszöntés fogadta őket. A zarándokok azt mondják, a szentmisén egy egész évre erőt merítenek, a csíksomlyói nyeregben átélt pillanatok hittel és bizalommal töltik el őket.

Több százan már pénteken megérkeztek

Több százan már a péntek éjszakát is a csíksomlyói kegytemplomban töltötték. Ők ilyenkor a Szűzanyához imádkoznak segítségért, egész éjjel virrasztanak. Sokan közülük gyalogosan érkeztek, van, aki 50-60 kilométert is így tesz meg. „Nagyon kellemes érzés itt lenni, és csodálom azokat az embereket, akik ötven kilométerről is elzarándokolnak és visszazarándokolnak a falujukba, és az, hogy mi autóval eljöttünk idáig, az ahhoz képest semmi, de idén úgy döntöttünk, hogy egy tizenkét-tizenhárom kilométeres zarándok gyalogutat mi is megteszünk” – fogalmazott Lestár Péter. „Itt is, de főleg holnap a nyeregben azt érezzük, hogy ennyi magyar ha összegyűlik egy helyen, akkor mégis van értelme, hogy ott a szórványvidéken, Szlovákiában megmaradunk magyarnak” – fogalmazott Gál Erzsébet.

A búcsúra érkező zarándokok azt mondják: egyszer az életben minden magyarnak el kellene mennie Csíksomlyóra. A kegytemplomban található Szűz Mária-szobor idén 500 éves. A pünkösdszombati szentmisén zarándokként Áder János köztársasági elnök és felesége, Hercegh Anita is részt vesz.

Megérkeztek a zarándokvonat utasai. Székelyudvarhelyről az éjszaka – gyalog – 560-an jöttek át a Hargitán. A szintmise megkezdése előtt a kegytemplomban lévő csíksomlyói Szűz Máriához mennek tiszteletüket kifejezni és segítséget kérni tőle. 500 éves a Napba öltözött asszony szobra. Ez a világ legnagyobb, fából készült kegyszobra, amely 2 méter 27 centiméter magas. Tömött sorokban állnak – van, aki már 2 órája –, hogy valamilyen kegytárgyat hozzáérintsen a szoborhoz, ettől remélik azt, hogy szerencséjük és egészségük lesz egész évben” – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója 10 órakor. A szentmisét Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke fogja celebrálni.

A hithez, nemzethez, anyanyelvhez való ragaszkodásra buzdított a gyulafehérvári érsek a csíksomlyói búcsún. Jakubinyi György – a jubileumi Mária-év alkalmából, a Szentszék megbízásából teljes búcsúval járó pápai áldásban részesítette a zarándokokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!