2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

A munkavállalók rossz életminősége miatt demonstrálnak

2015. május 1., péntek 11:43, frissítve: péntek 17:54

Demonstrációt szervezett a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A résztvevők 9 órától gyülekeztek a Városligeti fasorban. A szövetség elnöke a Hír Tv-nek azt mondta: a dolgozói szegénység ellen gyűltek össze a munka ünnepén.

Nemcsak a vasutas és az egészségügyi törvénnyel, hanem általánosságban a munkavállalók életminőségével van problémájuk – mondta a Hír TV-nek a szövetség elnöke. Kordás László elmondta azt is: tarthatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon egymilliónál is többen élnek a létminimum alatt. A fő üzenete a demonstrációnak az, hogy a minimálbér nettó értéke érje el az egykeresős családmodellben működő nettó létminimum értékét. A demonstrációra tízezer embert várnak, és Kordás László szerint ez a létszám meg is valósult, mivel a tömeg egészen a Dózsa György útig ér. A szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy mind a létszámmal, mind a szervezéssel elégedettek lehetnek.

A demonstráción – a kormánytüntetésekről ismert – Gulyás Balázs is felszólalt. A tömeg a Városligeti fasor, Dózsa György út, Hősök tere, Kós Károly sétány útvonalon jut el a városligeti napozórétre, ahol sátrak várják őket, mindenféle programokkal.

Szintén a Városligetben tartott rendezvényt a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és Munkástanácsok Országos Szövetsége. Ők leginkább a munkavállalók kötelező felelősségbiztosítását szeretnék elérni. Szerintük egy olyan rendszerre van szükség ami biztosítja a munkahelyi balesetek utáni kártérítést.

– Nagyon sok esetben pereskedés a vége a jogos járandóságokhoz való hozzáférésnek és eltűnik a munkáltató, eltűnnek azok a vállalkozások, akik a kárt okozták a munkavállalónak és ilyen esetben mindig a költségvetés, az állam lesz kénytelen helytállni ezen munkáltatók helyett. Levennénk a súlyt egyrészt a költségvetésről, az államról, másik oldalról pedig biztosítanánk – és számunkra ez az elsődleges cél – a jogos járandósághoz való hozzájutás lehetőségét ezen az intézményen keresztül a munkavállalók számára – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!