2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

A kormány tudta, hogy Brüsszel felfüggeszti a kifizetéseket

2015. április 16., csütörtök 14:30, frissítve: csütörtök 21:17

A magyar kormány számolt azzal, hogy az Európai Bizottság uniós forrásokat fog felfüggeszteni a pályáztatási rendszer hibái miatt – mondta Csepreghy Nándor.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai helyettes államtitkára a Hír TV-nek azt mondta: annak ellenére, hogy tudták, gond van a pályáztatási rendszerrel, nem állították le a kifizetéseket, mert az átalakítás kétszer akkora veszteséggel járt volna, mint a mostani 700 milliárdos forrás felfüggesztése.

– Már 2010-ben megmondtuk, hogy az új pályázati rendszerben 2014 után van lehetőség átalakítást végrehajtani, ez meg is történt 2014-ben, és ez a pályázati rendszer fogja szolgálni a magyar rendszer fejlesztéseit. Ezt gyökeresen nem tudtuk átalakítani, valóban voltak pályázati konstrukciók, amelyek az új kormányhoz kötődnek, azonban ezeknek a pályázatoknak a kiírása azok mentén történt, amit a Gyurcsány–Bajnai-kormányok fogadtak el.
– Akkor a kisebb veszteséget választották ebben az ügyben?
– Ezt így is le lehet fordítani.

Már szeptemberben tudta a kormány

A kabinet már tavaly szeptember óta tudta, hogy az Európai Bizottság fel fogja függeszteni az uniós pénzek kifizetését – erősítette meg a bizottság szóvivője. Szerinte a testület tavaly májusban talált hibákat a magyar közbeszerzési rendszerben. Azt kifogásolták, hogy a szocialista és Fidesz-kormányok idején is a politikához közeli cégek nyerték el a megbízásokat. A szóvivő szerint bírságot nem szabnak ki a kormányra, de a pénzt addig nem utalják, amíg a közbeszerzési rendszeren nem változtat a kormány.

„A kifizetések felfüggesztésére április 10-én került sor, az után, hogy átmenetileg leállítottuk a kifizetéseket tavaly szeptember 22-én. Erre a régiókért felelős bizottság auditációja után került sor, amelyet még tavaly májusban végeztünk, és jelentős gyengeségeket tárt fel a pályázatok kiválasztási rendszerében. A bizottság ebben 451 millió euró kifizetését függesztette fel addig, amíg a magyar kormány nem dönt a megfelelő szintű változtatások bevezetéséről. Mivel ezeket az intézkedéseket nem hozták meg, most áprilisban felfüggesztettük a kifizetéseket” – mondta az Európai Bizottság szóvivője.

A Jobbik felszámolná a kartellezést

A közbeszerzési rendszer megváltoztatását célzó javaslatcsomagot készített a Jobbik – jelentette be Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes. A radikális párt teljes körűen felszámolná a hirdetmény nélküli ajánlattételi eljárásokat, a kartellezés elkerülése érdekében pedig egy Országgyűlésnek alárendelt szakértői szervezetet hozna létre, amely automatikusan vizsgálna minden kiemelt beruházást. Emellett olyan árazási rendszert vezetne be, amely építőipari területenként rögzítené az elfogadható költségeket. Így megmutatkozna, mi az, ami piaci szinten reális, illetve mi van túlárazva. A politikus hozzátette, a kormánynak volt lehetősége, hogy módosítson a pályázati rendszeren, de ezt nem tette meg.

„Nevetséges ez az indoklás többévnyi kétharmados kormányzás után. A 2011-ben és 2012-ben hatályba lépő fideszes csomaghoz százkét módosító javaslatot nyújtottak be annak idején, ebből számításaink szerint ötvenkettőt a Jobbik adott be. Hozzá kell tennem, hogy egyet sem fogadtak el ezek közül. Nem mondhatni, hogy a bajnaista örökség miatt büntetik most Magyarországot” – jelentette ki Z. Kárpát Dániel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!