2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 23:00

A belvíz már lakóházakat is veszélyeztet

2015. február 6., péntek 18:36, frissítve: szerda 11:41

Folyamatosan nő a belvizes terület nagysága Csongrád megyében, már negyvenezer hektár földet borít víz. Ennek nagy része termőföld, sok helyen még a tavalyi termést sem tudják betakarítani a gazdák. A víz ingatlanokat is veszélyeztet, Pitvaroson az önkormányzat hetek óta küzd a belvízzel.

A házak között áll a víz Pitvaros szélén, a szemben lévő termőföldről az önkormányzat által készített csatornán keresztül próbálják levezetni, hogy ne folyjon be a házakba. Hat közmunkás dolgozik folyamatosan, s a lakók is besegítenek. „Szerencsére nincs olyan rossz helyzet, mint 2011-ben. Körülbelül 35 centiméterrel alacsonyabban tudjuk tartani a vízszintet, ezt külső segítséggel, egy nagyon komoly szivattyúval tudjuk biztosítani. Nyilván ennek vannak költségei, amelyhez kaptunk támogatást magánszemélyektől, gazdáktól, érdekeltektől, sőt ingatlantulajdonosok is saját munkájukkal segítenek, hogy hétvégén is felügyelet legyen a csatornán” – mondta Radó Tibor polgármester.

Makó határában nagy teljesítményű szivattyúval emelik át a földekről a belvizet. A helyi termelők hónapok óta küzdenek az időjárással, a kukorica egy részét nem is tudták betakarítani. „Makó környékén tizenhétezer hektár művelhetetlen terület van, ami nagyon nagy problémát jelent nekünk. A kukorica 25-30 százaléka, napraforgónak 5-10 százaléka maradt a területen. Sajnos ezek további problémát jelentenek, mivel nem tudtunk vetni a napraforgó-, kukoricaterületekre” – nyilatkozta Kádár József, a Csanád és Környéke Gazdakör elnöke.

Csongrád megyében közel negyvenezer hektár földet borít belvíz, az érintett földeken csúszhatnak a tavaszi munkák. A kieső termésért a gazdák csak a tulajdonukban lévő terület után kérhetnek kárenyhítést. „Üzemi szinten kell számolni 30 százalékos kiesést. Ez alapján végzik a felmérést, a kárenyhítés kifizetését, de ez majd az év végén fog megtörténni, mikor a végeleges kárenyhítési támogatási kérelmet beadják. Most még az elején tartunk az évnek, és nem tudhatja senki sem, hogy milyen kára lesz az elkövetkező hónapokban” – mondta a Hír TV-nek Kocsis László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetőhelyettese.

Az előrejelzések szerint további csapadék várható a Dél-Alföldön.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!