2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

71 menekült holtteste volt a kamionban

,

2015. augusztus 28., péntek 21:01, frissítve: péntek 21:01

Több bevándorló fulladt meg a magyar rendszámú teherautóban, mint ahogy azt előzetesen gondolták az osztrák rendőrök. A hűtőkocsi rakterében 71 holttestet találtak – az áldozatok között négy gyermek és nyolc nő is van. Az osztrák belügyminiszter zéró toleranciát hirdetett az embercsempészekkel szemben.

Virágok és mécsesek az osztrák A4-es autópálya parndorfi megállóhelyénél, ahol az osztrák rendőrség szerint 24 órán át parkolhatott a jármű. A sofőr Budapestről indult, a menekültek valószínűleg már Magyarországon életüket vesztették. A környékbeli települések lakóit megrázta a tragédia. „Teljesen sokkolt a hír. Ez egy tragédia. Egy óriási tragédia. Nagyon sajnálom. Nem értem, hogy történhetett ez meg” – mondta egy eisenstadti lakos.

Több bevándorló fulladt meg a magyar rendszámú teherautóban, mint ahogy azt az osztrák rendőrök előzetesen gondolták. A hűtőkocsi rakterében 71 holttestet találtak, az áldozatok között négy gyermek és nyolc nő van. Az osztrák belügyminiszter zéró toleranciát hirdetett az embercsempészekkel szemben.

A nickelsdorfi vámhatóság hűtőházában emelték ki a holttesteket a magyar rendszámú teherautóból. Az előzetes igazságügyi orvosszakértői vizsgálat után a menekültek földi maradványait Bécsbe szállítják. A burgenlandi rendőrfőnök és a burgenlandi főügyész Eisenstadtban tartott nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyen az osztrák belügyminiszter is részt vett.

„Ma tájékoztatnunk kell önöket, hogy 71 ember halt meg ebben a tragikus balesetben. Köztük 59 férfi, nyolc nő és négy gyerek volt, egyikük egy kétéves kislány és három 9-10 év közötti fiú” – mondta Hans Peter Doskozil tartományi rendőrfőnök.

Az áldozatok valószínűleg megfulladtak a zárt hűtőkocsiban. Az osztrák hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a menekültek megpróbálták-e felfeszíteni a hűtőkocsit, hogy levegőhöz jussanak, vagy a burkolaton talált sérülések korábbi balesetből származnak.

„Az igazságügyi orvosszakértők vizsgálják ezt az ügyet, akkor tudunk érdemben állást foglalni, hogy milyen nyomok vannak, nem szeretnénk találgatásokba bocsátkozni” – mondta Johann Fuchs burgenlandi főügyész.


Egyelőre az is csak feltételezés, hogy az áldozatok szírek voltak, papírt egyetlen menekültnél találtak, az a dokumentum egy szíriai úti okmány volt. A burgenlandi főügyészhez hasonlóan az osztrák belügyminisztert is megrázta a dráma, a politikus zéró toleranciát hirdetett az embercsempészekkel szemben.

„Ez a nap nemcsak megérintett bennünket, hanem fel kell hogy ébresszen, fel kell hogy rázzon bennünket, egyfajta figyelmeztetés kell hogy legyen, hogy közösen kell európai megoldásokra jutnunk. Mik lesznek a következő lépések, amelyeket meg kell tennünk? A legfontosabb, hogy a válságövezetekből legális utakat teremtsünk, amelyek Európába vezetnek” – fogalmazott Johanna Mikl-Leitner.

A belügyminiszter szerint a valódi megoldás a válságövezetek pacifikálása és felzárkóztatása, azaz a migráció okainak megszüntetése lenne.


Bolgár embercsempészbanda áldozatai lehettek

A holtan talált menekültek egy bolgár embercsempészbanda áldozatai lehettek. Ebben megegyezik az osztrák és a magyar rendőrség tájékoztatása, a részletekben viszont eltérések vannak. Az osztrákok azt közölték, hogy három gyanúsítottat vettek őrizetbe Magyarországon, a jármű magyar tulajdonosát és két bolgár férfit, akik a sofőrök voltak. A magyar rendőrség viszont négy gyanúsítottról beszél, akik közül három bolgár, negyedik társuk pedig afgán. Előzetes letartóztatásukról már holnap dönthet a kecskeméti járásbíróság. Bővebben>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!