2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

700 milliárdnyi támogatást függesztett fel Brüsszel

2015. április 15., szerda 14:01, frissítve: szerda 18:06

A szocialista és a Fidesz-kormány is a saját cégeire írta ki a gazdasági közbeszerzéseket – ezt gyanítja az Európai Bizottság. 700 milliárd forint uniós támogatás kifizetését függesztették fel.

A bizottság több olyan esetet talált az előző, 2007 és 2014 közötti költségvetési ciklusban, amikor nem a legolcsóbb és nem is a szakmailag legjobb pályázat nyerte a közbeszerzéseket. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szerint a magyar kormány hajlandó változtatni a közbeszerzései eljárásokon, hogy megfeleljen az uniós normáknak. A bizottsággal egy hete tárgyalnak erről, és Csepreghy szerint a kormánynak csak a 700 milliárd forint tíz százalékát, körülbelül 70 milliárdot kell majd kifizetnie büntetésként. A helyettes államtitkár ezt csak korrekciónak nevezte.

„Az ilyen típusú korrekció mértéke általában tíz százalék alatt szokott lenni. Nem tudok most pontos számot mondani, hiszen ez egy relációs folyamat köztünk és az Európai Bizottság között. Mi teszünk egy javaslatot a bizottságnak, amelynek a mértékéről most még nem tudom önöket tájékoztatni. Meglátjuk, hogy ezt a bizottság elfogadja vagy sem. Valószínű, hogy a korrekció mértéke pár tízmilliárd forintos nagyságrendet fog jelenteni. Ezt a pénzt azonban az ország felhasználhatja új projektekben, konkrét fejlesztéseket ebből kifolyólag nem kell leállítani” – közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!