2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

35 Celsius-fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála

,

2015. június 13., szombat 19:00, frissítve: vasárnap 08:24

Továbbra is másodfokú hőségriasztás van érvényben a megyék többségében. A napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok körül vagy a fölött alakul, a maximális hőmérséklet pedig elérheti a 35 fokot. Az éjszaka sem hoz jelentősebb enyhülést, a levegő 24-29 fokig hűl csak le.

Tömegek a strandon, vízosztás a belvárosban, fürdés a szökőkútban és izzadó betegek a kórházakban. „Nehezen bírom a meleget, nagyon meleg van. Ma jöttem be, cukorbeteg vagyok, és mérhetetlen magasra felment a cukrom” – mondta Gál Flóriánné.

A Szent János Kórházban sötétítőfüggönnyel és szellőztetéssel védekeznek a hőség ellen. Nem túl sok sikerrel. „Megpróbálunk mindent, amit lehet. Hűtőfürdőket alkalmazunk azoknál, akik fekvőbetegek. Napjában többször áttörölgetjük a betegeket, folyadékot pótlunk, itatgatunk. Illetve ha nehezebb az itatás, akkor infúziót. Megemeljük a dózist” – mondta Szluka Katalin ápoló.

Ilyenkor mindig több beteget visznek be. Az emberek egy része ilyenkor sem iszik eleget vagy túl sokat tartózkodik a napon. „Ahogy tartósabb lesz a kánikula, úgy nő a mentők esetszáma is. Hétvégén egy picit talán jobb a helyzet, hiszen, aki csak teheti, vízpartra, árnyékos helyre húzódik, de így is tapasztalható egy 10-20 százalékos esetszám-emelkedés. Elsősorban az idősek, szívbetegek körében. Ők viselik a legrosszabbul ezt a kánikulát” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A forgalmasabb vidéki és fővárosi pályaudvarokon vizet osztanak. Ugyanezt tették a Budapest belvárosában is. A szökőkutakat pedig hűsölésre használhatják a járókelők. A strandon is ki lehet bírni – a vízben. Egy anyuka kisbabával érkezett, de délben hazavitte gyermekeit, mert féltette őket.

„Van olyan strand, aminek direkt meghosszabbítjuk a nyitva tartását, minden strandon vízautomatát helyezünk ki, folyamatosan felhívjuk az emberek figyelmét, hogy figyeljenek oda és az erős napsugárzás ellen védjék magukat, és természetesen a személyzet is nagyobb létszámban van ilyenkor jelen a strandokon” – mondta Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. marketingigazgatója.

Az elmúlt 24 órában hatszázszor hívtak mentőt csak a fővárosban, országosan több mint kétezerszer.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!