2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

14 napon belül időpontot kell hogy kapjanak

2015. április 25., szombat 21:02, frissítve: vasárnap 12:09

A jövőben tizennégy napon belül időpontot kell kapniuk a szükséges vizsgálatokra a daganatgyanús betegeknek – az egészségügyi államtitkár szerint egyebek közt ezt tartalmazza az új finanszírozási kormányrendelet, amelyről a kabinet május 6-án dönthet. A várólistákat rövidítheti az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátjának megszűnése.

Több pénz kell a háziorvosi praxisokra,s  egy hatékonyabb finanszírozási rendszer bevezetése is elengedhetetlen – hangzott el az alapellátó orvosok szövetségének gyűlésén. „A jelenlegi finanszírozásnak a duplájára lenne szükség ahhoz – és már holnap –, hogy teljesen egészében az az ideális helyzet tudjon visszaállni, amely húsz éve a pályát övezte” – mondta dr. Selmeczi Kamill, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) elnöke.

Az egészségügyi államtitkár változásokat ígért. Azt mondta: idén és jövőre is tíz-tízmilliárd forinttal több jut az alapellátásra. A fiatalok számára kedvezményes kölcsönökkel tennék vonzóvá a háziorvosi praxist, illetve az iparűzési adó alól is mentesítenék a háziorvosokat. „Egy kedvezményes hitelprogrammal is szeretnénk ezt a helyzetet javítani, és aki szakképzettséggel rendelkezik a háziorvosi szakképzettségen kívül, automatikusan, ha kéri, szakellátásra is szerződést köthet” – jelentette ki Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára.

A politikus elmondta: május 6-án tárgyalja a kormány az új finanszírozási kormányrendeletet. Ennek legfontosabb eleme a diagnosztika gyorsítása. A daganatgyanús betegeknek a jövőben tizennégy napon belül időpontot kell kapniuk a szükséges vizsgálatokra. Emellett a várólistákat rövidítheti szerinte az is, hogy megszűnik az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!