2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok

Következik:

Híradó 12:00

Zűrzavaros a helyzet a Krím-félszigeten

2014. február 28., péntek 20:07, frissítve: szombat 07:10

Állítólag orosz katonai gépek szálltak le az egyik repülőtéren, de Oroszország tagadja, hogy katonai beavatkozást tervezne. Az USA és az Európai Unió békés megoldást sürget Ukrajnában.

Orosz katonai szállító repülőgépek szálltak le a Krímben – írja szemtanúkra hivatkozva egy ukrán hírportál. Úgy tudják, ezzel egy időben Szevasztopolból tíz orosz harci jármű indult el az autonóm terület fővárosa, Szimferopol irányába. Moszkva nemrég közölte: orosz útleveleket kaphatnak a Berkut ukrán karhatalmi egység tagjai Szimferopolban, az orosz főkonzulátuson. Ez az egység volt az, amelyik Kijevben az elmúlt hetekben a tüntetőkre támadt. A félszigeten az Interfaksz orosz hírügynökség információi szerint fegyveresek foglalták el a belbeki katonai repülőteret. Állítólag több száz ember tartózkodik ott, a légi forgalom leállt. A reptér környékén egyébként már reggel óta járőröznek ismeretlen fegyveresek. Az oroszok tagadják, hogy ők állnának az akció mögött.

A korábban szintén fegyveresek által elfoglalt szevasztopoli repülőteret a legfrissebb hírek szerint ismét az ukrán hatóságok tartják ellenőrzésük alatt. Bővebben >>>

Janukovics folytatja a harcot

Továbbra is Ukrajna elnökének tekinti magát Viktor Janukovics. A megbuktatott államfő erről a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban beszélt, ahova a múlt héten menekült, állítása szerint azért, mert veszélyben érezte a családja és saját életét. A politikus közölte: folytatja a harcot Ukrajna jövőjéért, mert szerinte szélsőségesek vették át a hatalmat. A májusi választásokon nem vesz részt, mert nem tekinti törvényesnek.

A Krím félszigeti helyzetről azt mondta, a többségben oroszok lakta területnek Ukrajna részének kell maradnia, és leszögezte, hogy nem kért Moszkvától katonai segítséget. Ukrajnába visszatérni csak akkor hajlandó, ha nemzetközi közvetítők garantálják a biztonságát.

Rendezik a nyelvtörvény ügyét

A nyelvtörvény ügyének rendezését ígérte a visegrádi országok külügyi vezetőinek az új ukrán kormányfő – közölte kijevi tárgyalásaik után Martonyi János külügyminiszter. Elmondása szerint Arszenyij Jacenyuk elismerte, hogy nem volt helyes lépés a 2012-ben elfogadott nyelvtörvény eltörlése. Martonyi szerint most a legfontosabb teendő Ukrajnában az ország területi egységének megőrzése, amihez szerinte az ukrán vezetésnek olyan gesztusokat kell tennie, amelyek megelőzik az újabb konfliktusokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!