2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság vára

Következik:

Napi aktuális 04:40

Zimankó: hótorlaszok és további csapadék

2013. március 26., kedd 10:25, frissítve: kedd 15:21

Folytatódik a havazás, az ország nagy részén újabb 5-15 centiméter friss csapadék hullása valószínűsíthető.

 

Folytatódik a havazás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre a várható erős hófúvás miatt, de az ország többi részén – Békés és Komárom-Esztergom kivételével – elsőfokú riasztás van érvényben. Az ország nagy részén újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű. A télies útviszonyok miatt a katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak. A közútkezelő szerint ennek ellenére minden út járható.

Kamionok vesztegelnek a parkolóban

Budaörsön, a Tesco parkolójában mintegy 30-40 kamion vesztegel a kamionstop miatt – jelentette a Hír TV tudósítója a helyszínről délelőtt 10-kor. A sofőrök többsége nem tartózkodik a járművében, az áruházban melegednek. Ináncsnál még 10-15 szabad hely van a kamionoknak a stop miatt leálló járműveknek, Újlengyelnél is mintegy tíz.

Jól járhatóak a budapesti főútvonalak

Jól járhatóak a főútvonalak a fővárosban, ugyanakkor a mellékutakat sok helyen még nem takarították. A BKV járművei mindenhol tudnak közlekedni, de a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint kisebb fennakadások előfordulhatnak. Hétfő este a havazás miatt több budai vonalon is leállt a buszforgalom. A 91-es, a 191-es és a 291-es buszok több órán át vesztegeltek. A buszokat az út szélén állították meg, az utasoknak gyalog kellett továbbmenniük. Az FKF végül éjfél előtt elkotorta el a havat az érintett szakaszokon.

Járókelők a Szabadság hídon
Járókelők a Szabadság hídon
Fotó: Mohai Balázs / MTI


Késések a vasúton

A vonatközlekedésben sem okoz komolyabb problémát a havazás. A hófúvások miatt viszont több vonalon is késésekre kell számítani. Regionális szinten nincs fennakadás a közlekedésben, a távolsági vonatok csatlakozása miatt azonban a nap folyamán előfordulhatnak késések, ugyanis Szolnok állomáson váltóállítási problémák jelentkeztek, emiatt az erre közlekedő vonatok átlagosan 30-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. – mondta kedd reggel a Mávinform sajtóügyeletese. Miklós Éva hozzátette: jelen pillanatban nem is a havazás okozza a legnagyobb problémát, hanem a szél, ami a váltók közé sodorja a csapadékot.

Somogyban 20 centinél is több friss hó várható

Hétfőn Fejér megyében, valamint a Dél-Dunántúlon volt a legsúlyosabb a helyzet. Somogyban és Baranyában teljes a kamionstop, Zalában a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók nem közlekedhettek az M7-es autópályán, illetve autóúton. Somogy megyében húsz centinél több friss hó várható a meteorológiai előrejelzés szerint. Szlovénia a hófúvások miatt nem engedi be a kamionokat. A hóhelyzet kezelését a megyei védelmi bizottság operatív törzse irányítja. A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges. Az autóban pedig legyen hólapát, hólánc, jégkaparó és vastag, meleg ruha.

A szalagkorlátnak ütközött, elakadt kamion az M7-es autópályán Zalakomár közelében
A szalagkorlátnak ütközött, elakadt kamion az M7-es autópályán Zalakomár közelében
Fotó: Varga György / MTI

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!