2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

A NAV vizsgálhatná ki a Simon-pénzek eredetét

2014. december 1., hétfő 17:33, frissítve: kedd 07:52

A Nemzeti Adó- és Vámhatósággal (NAV) vizsgáltatná ki a Simon-pénz visszafizetését a Belügyminisztérium. Az ismeretlen eredetű pénzeket külföldön rejtegető volt MSZP-s politikus számláját csak azután zárolták, hogy befizette 120 milliós adótartozását. A Fővárosi Törvényszék az elhúzódó bürokratikus eljárást jogsegélykérelmekkel indokolta. A parlament nemzetbiztonsági bizottsága holnap tárgyalja újra a Simon-ügyet.

Hiába kerestük néhány napja, nem volt hajlandó elárulni az MSZP bukott elnökhelyettese, hogy miből fizette be néhány hete 128 milliós adótartozását. Simon Gábor még februárban egy 240 milliós, Ausztriában tartott titkos bankszámlával bukott le, majd a nyomozás során előkerült bissau-guineai útlevele is, amit egy hamis személyazonossággal nyitott újabb bankszámlánál használt a budapesti MagNet Bankban.

A Fővárosi Törvényszék pénteken e-mailben tájékoztatta a Hír TV-t, hogy Simon Gábor bankszámláját novemberben 17-én zárolták, vagyis 9 hónappal azután, hogy március 10-én őrizetbe vették a volt MSZP-s politikust. Az elhúzódó eljárást a Fővárosi Törvényszék jogsegélykérelmekkel indokolta.

– Az ügyészség minden egyes esetben tájékoztatta a bíróságot arról, hogy jogsegéllyel fordult az osztrák szervekhez, amelyet az osztrák igazságügyi szerv nem teljesített. Ezt követően az ügyészség a korábbi indítványát kiterjesztette további bankszámlákra, illetve megemelte azt az összeget, ami a zár alá vételre vonatkozott. Ez 2014 július 2-án történt. A bíróságnak ez esetben sem volt elegendő a rendelkezésre álló információ, újabb megkeresést intézett az ügyészség felé, és az ügyészség újabb jogsegélykérelem útján próbált adatokat biztosítani. Az ügyészség arról tájékoztatta a bíróságot, hogy az osztrák szervektől még nem kapott jogsegély útján tájékoztatást. A bíróság ezt követően 2014. szeptember 10. napján hozott döntést, majd a jogerős döntés november 17. napján született meg – közölte Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Az elhúzódó eljárás a nemzetbiztonsági bizottság alelnökét is meglepte, Németh Szilárd a parlamentben a Belügyminisztériumtól várt választ.

„A közteher kiegyenlítésével Simon elismerte, hogy az eltitkolt vagyon az övé, legalábbis ő őrizheti. De ezzel bebizonyosodott, hogy tavasszal Simont védve az egész baloldal nem mondott igazat, ha úgy tetszik, kórusban hazudtak. Lehet, hogy a 128 millióval ugyanazok akartak Simon Gáboron segíteni, akik annak idején Zuschlag Jánoson? Elképzelhető, hogy azokról a homályos pénzekről van szó, amiről Gyurcsány Ferenc egyszer azt mondta, jobb ha nem tudjuk, honnan vannak” – fogalmazott Németh Szilárd.

A Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, nincs információja a pénz eredetéről, azt, hogy miből fizetett Simon Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnak kell kivizsgálnia. „A vagyonnyilatkozat leadásáig, azaz 2014. február 8-ig Simon Gábornak nem volt annyi vagyona, hogy 128 millió forintot a saját anyagi forrásaival teljesítse, továbbá hogy két hónapot előzetes letartóztatásban volt, majd ezt követően házi őrizetben van, nem ismerünk olyan adózás utáni jövedelmét vagy olyan jövedelemszerző tevékenységét, ami ezt a kifizetést lehetővé tette volna. Arról, hogy ez milyen forrásból származhatott a NAV rendelkezik megfelelő eszközökkel” – nyilatkozta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára.

A Központi Nyomozó Főügyészség keddig nem nyilatkozik, akkor tűzi ugyanis ismét napirendre a nemzetbiztonsági bizottság a Simon-ügyet. Az ülésre a titkosszolgálatok mellett az ügyészség és a Belügyminisztérium illetékese is meghívót kapott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!