2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

XVI. Benedek továbbra is szolgálni fogja az egyházat

2013. február 24., vasárnap 17:09, frissítve: hétfő 18:43

Százezres tömeg hallgatta a pápa utolsó nyilvános imáját a római Szent Péter téren. A déli Úrangyala-imádság alkalmával hagyományosan a pápa megáldja a téren tartózkodókat. XVI. Benedek beszédében kijelentette: továbbra is szolgálni fogja az egyházat.

A római rendőrség adatai szerint kétszázezres tömeg hallgatta meg XVI. Benedek pápa utolsó vasárnap déli Úrangyala-imáját. A Szent Péter térre nyíló ablakból megköszönte a támogatást, és párhuzamot vont döntése és az egyház mai olvasmányaiban szereplő színeváltozás-történet között, amelyben Jézus tanítványaival felmegy a hegyre, hogy ott imádkozzon.

„…Az Úr arra hív, hogy menjek fel a hegyre, hogy még inkább az imádságnak és az elmélkedésnek szenteljem magam. Ez azonban nem jelenti azt, hogy magára hagyom az egyházat. Valójában, ha az Úr erre hív, az azért van, mert így tudom tovább szolgálni Őt ugyanazzal az áldozatossággal és szeretettel, mint eddig, de a koromnak és erőmnek jobban megfelelő módon” – mondta a pápa.

Az utolsó közös imádságra a világ több országából is érkeztek zarándokok.

„Számunkra ez egy történelmi esemény. Nagyon közel állunk a pápához, közel leszünk hozzá a jövőben is. Megértjük a döntését, és imádkozunk érte" – mondta egy apáca.

„Nagyon szomorú, hogy a pápa lemond, de katolikusként meg vagyok győződve arról, hogy jó új pápát kapunk majd" – fogalmazott egy német zarándok. A legtöbben Dél-Amerikából jöttek, és a találgatások szerint a következő pápa is ebből a régióból érkezhet, hiszen a katolikus hívők 40 százaléka is itt él.

A beszédet követően a média sokakat megkérdezett arról, hogy mi a véleményük, mi következik ezután. Nagyon vegyes volt a kép, nem igazán tudták az emberek, hogy egy lemondást, amelyre ugye több száz éve nem került sor, mi követhet. Többen azt jósolták, hogy a pápák sorában most már egy európán kívüli, talán latin-amerikai pápa fog következni, de nagy volt a bizonytalanság, hogy mi jön az egyház életében – közölte a Hír TV helyszíni munkatársa.

Február 27-ére, az utolsó pápai audienciára még több zarándokot várnak Vatikánban, a pápa másnap távozik hivatalából, az utódját megválasztó konklávé várhatóan március közepén ül össze.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!