2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:35

Xaver már emberéletet is követelt

2013. december 5., csütörtök 17:21, frissítve: péntek 12:33

Halálos áldozatokat is szedett az elmúlt évtizedek legerősebb szélvihara Nagy-Britanniában, Skóciában háztartások tízezrei maradtak áram nélkül. Észak-Németországban péntekre tanítási szünetet rendeltek el. A Xaver elnevezésű orkán hatására Ausztria egyes területein harminc centi hó eshet – az osztrák meteorológiai intézet előrejelzése szerint.

Az orkán 225 kilométer per órás sebességgel söpört végig a skót felföldön, a tengeren több méteres hullámokat korbácsolt a szélvihar. „Arra kérnék mindenkit, hogy figyeljen oda nagyon a környezetvédelmi ügynökség, a közlekedési hatóság és az önkormányzatok bejelentéseire – közölte a brit környezetvédelmi miniszter. – Norfolk körzetében, ahol a kitelepítéseket bejelentettünk, mindenkit megkérünk, hogy működjön együtt a helyi hatóságokkal” – figyelmeztetett Owen Paterson.

A szél a nagyobb járműveket is felkapta. Egy teherautósorfőr akkor halt meg, amikor kocsija más járművekre dőlt rá. Az orkán gyökerestül csavart ki fákat, a leszakított villanyvezetékek miatt több tízezer család maradt áram nélkül. A közlekedés megbénult, repülőjáratokat töröltek, a legnagyobb skót városban, Glasgow-ban pedig kiürítették a pályaudvart.

Londonban, a Temze torkolatánál zárt állásba állították a védőgátat, nehogy a brit fővárost elöntse a tenger felől a víz. A vihar közben elérte Európa szárazföldi részét, a holland vasúttársaság országszerte leállította a forgalmat. Európa negyedik legnagyobb repülőterén, az amszterdamin félszáz járatot töröltek.

Hamburg lakosságát a hatóságok arra figyelmeztették, hogy az orkán erősebb lehet az 1962-es viharnál, amely 315 halálos áldozatot követelt. A kikötővárosban bezártak az iskolák és a karácsonyi vásárok is.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne hagyják el otthonukat, mert az utcán fák dőlhetnek rájuk, vagy cserepek hullhatnak a fejükre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!