2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Visszafoglalták az ukránok a donecki repülőteret

2015. január 18., vasárnap 21:11, frissítve: hétfő 11:23

Az ukrán hadsereg több nap harc után visszafoglalta a donecki repülőteret. A környékbeli lakóházakat is találatok érték, több civil halott is volt. Az oroszok és az ukránok is azzal vádolják egymást, hogy csapatokat vonnak össze a határon. A héten Angela Merkel kilátástalannak nevezte, hogy a közeljövőben béketárgyalás legyen, mert a moszkvai és kijevi álláspont túl messze van egymástól.

Ukrán tankok harcolnak Donecknél. A város repülőterét tavaly óta többször elfoglalták az ukránok és az oroszbarát szakadárok is. Az ukránok azt állítják, most épp az övék az ellenőrzés. A reptér körüli lakóépületekben gyerekek is meghaltak. A városban napok óta nincs áram. „A bombázás több mint 24 órán keresztül tartott. Egy gránát a mi házunkat is eltalálta. A férfi, aki kint sétált az utcán, meghalt. Ötször hívtuk a mentőt, de nem jöttek ki, azóta is ott a holttest a ház előtt – mondja egy donecki lakos.


Az ukrán hírszerzés szerint több tízezer orosz katona vár bevetésre a határ túloldalán. Azt a kijevi és moszkvai vezetés is aggasztónak nevezte, hogy a tűzszünet ellenére tavaly óta folyamatosak a harcok. A héten Angela Merkel közölte, kilátástalan egy béketárgyalást összehozni, olyan messze van egymástól az orosz és az ukrán álláspont. Kijevben több ezren vonultak egy békemeneten, de az államfő itt is a háború folytatásáról beszélt.

„Nem adunk fel semmit Ukrajna területéből. Nem mondunk le a keleti tartományról, helyreállítjuk Ukrajna területi egységét és győzni fogunk – lelkesítette a tömeget az ukrán elnök, Petro Porosenko Kijevben egy békemeneten.

Ukrajna gazdasági válságban is van. 17 milliárdot már kapott az IMF-től, de szakértők szerint még legalább 15 milliárd kellene azonnal, hogy a csődöt el lehessen kerülni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!