2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Vészterhes nyugalom Kairóban

2013. augusztus 18., vasárnap 20:17, frissítve: hétfő 08:41

Az Európai Unió felülvizsgálja kapcsolatait Egyiptommal – ezt közös közleményben jelentették be az uniós vezetők. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke sürgette a demokratikus folyamatok és a párbeszéd újraindítását az észak-afrikai országban.

Vészterhes nyugalom Kairóban. Az iszlamista Muszlim Testvériség elővigyázatosságból lemondta a vasárnapra tervezett menetelést, mert attól tartottak, hogy a mesterlövészek ismét belelőnek a tömegbe. A kormányerők éppen itt, a Ramszesz téren lőtték le pénteken a Muszlim Testvériség vezetőjének fiát, akit azóta már el is temettek. Ezen a téren áll az a mecset is, ahova a tüntetők vonultak vissza.

A kormány az iszlamistákat vádolja a vérontásért, az ideiglenes miniszterelnök a mozgalom feloszlatását javasolta: a jelek szerint már úgy is bánnak a szervezettel, mintha földalatti csoport lenne. Ezzel magyarázható, hogy országszerte több mint ezer tagját tartóztatták le.

A Muszlim Testvériség szóvivője ugyanakkor azzal vádolta meg a hadsereget, hogy erőszakkal ragadta magához a hatalmat. Az egyiptomi hadsereg július 3-án buktatta meg az ország első demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Morszit. Az országban azóta egyre nagyobb a káosz, aminek az utóbbi néhány napban tragikus végkimeneteleként a hadsereg majdnem ezer embert gyilkolt le. Az egyiptomi igazságügyi minisztérium szerint a rendcsinálásban hetven rendőr is életét vesztette.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!