2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Vesztegetéssel gyanúsítanák meg a szocialista képviselőt

, ,

2014. július 10., csütörtök 14:02, frissítve: péntek 11:10

Vesztegetéssel gyanúsítaná meg az ügyészség a szocialisták egyik újonc parlamenti képviselőjét. A legfőbb ügyész már indítványozta Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztését. Az MSZP szerint az ügyészség politikai boszorkányüldözésben segédkezik a kormánypártoknak az önkormányzati választások közeledtével.

Hiszékeny Dezső Angyalföld szocialista parlamenti képviselője. Jól ismerik Budapest XIII. kerületében, ahol 2006 óta alpolgármester, hozzá tartozott az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek, lakások hasznosítása. Az ügyészség szerint tavaly januárban milliókat kért az egyik üzlethelyiség bérleti jogáért egy vállalkozótól. A kenőpénzt végül nem kapta meg. Ő még nem gyanúsított a vesztegetési ügyben, hiszen egyelőre védi a mentelmi jog, de négy másik személy már az. „Több ingatlan merült fel magában a nyomozásban, de Hiszékeny Dezső vonatkozásában kizárólag ezen üzlethelyiség bérleti jogával kapcsolatban kért ötmillió forintos megalapozatlan előny gyanúja okán kívánja kihallgatni az ügyészség, amennyiben erre lehetőséget kap” – közölte Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A szocialista képviselőt órákig hívtuk telefonon, majd otthonában is kerestük, de hiába. Végül maga állt a sajtó elé. A Képviselői Irodaház előtt jelentette be, hogy lemond mentelmi jogáról. „Nem kívánok a mentelmi jogom mögé elbújni, bármikor a rendelkezésükre állok” – jelentette ki Hiszékeny Dezső.

Hiszékeny tagad

A politikus tagadja, hogy kenőpénzt kért egy vállalkozótól, akinek a kilétét egyébként az ügyészség titokban tartja. „Bűncselekménnyel vádolnak vagy terveznek vádolni, de nem követtem el semmilyen bűncselekményt. 58 évet megértem tisztességben, becsületben anélkül, hogy bármilyen bűncselekményt elkövettem volna, illetve ilyennel vádoltak volna. Én egy katonacsaládban nőttem fel, ahol nagyon fontos dolog volt a tisztesség és az, hogy a saját becsületünket védjük. Engem most a becsületemben kívánnak megalázni” – védekezett Hiszékeny Dezső.

Az MSZP országos etikai bizottságának elnöke szerint a büntetőügy az önkormányzati választási kampány része. „A politikába szeretnének közvetlenül beavatkozni hasonló eljárásokkal és közleményekkel, amikből azt látjuk, hogy a többsége, az nem áll meg a bíróság előtt, nem kell utalnom azokra az ügyekre, amelyek felmentéssel végződtek, amelyeknél már a nyomozást is megszüntették, például a volt miniszterelnökkel szemben. De arra nagyon jó, hogy embereket lejárassanak” – nyilatkozta a Hír TV-nek Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő.

Bajnaiék hátrálnak

A Bajnai-szövetség nem kér Hiszékeny Dezsőből, ha a korrupció bizonyítást nyer. „Nem szeretnénk olyan szövetségben benne lenni, ahol bármilyen gyanú rávetül bármelyik partnerünkre, ami bűncselekmény gyanúját veti föl. Bízom benne, hogy Hiszékeny Dezsőnél nem erről van szó, de nem tudom megítélni, de ha elkövette ezt, akkor nem szeretnénk vele közösen menni – mondta Juhász Péter társelnök.

Hiszékeny Dezsőnek jogilag nincs lehetősége arra, hogy mentelmi jogáról lemondjon, azt csak az Országgyűlés függesztheti fel, amit a parlament közvádas ügyekben általában meg is tesz. „A 25 éve szakadatlan gyakorlat az, hogy kifejezetten mentelmi ügy miatt nem szokták összehívni magát a parlamentet. Tehát logikai és az eddigi gyakorlatot követve nagyon úgy tűnik, hogy szeptember első és második ülésén fog erre sor kerülni” – mondta Vejkey Imre, a mentelmi bizottság elnöke.

Információink szerint Hiszékeny Dezső elnökségi tagságra pályázik az MSZP jövő heti, rendkívüli tisztújító kongresszusán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!