2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Veszélyes levegőt venni

2014. január 28., kedd 20:44, frissítve: szerda 09:44

Három település, köztük a főváros levegőjét is veszélyesnek minősítette az Országos Környezet-egészségügyi Intézet a szálló por magas koncentrációja miatt. Budapest mellett Miskolc, Pécs, Putnok és a Sajó menti városok levegője is erősen szennyezett. Ilyenkor a légzőszervi, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhatnak.

A budapesti levegő minőségét már a veszélyes kategóriába sorolja az Országos Környezetegészségügyi Intézet. „A nagy hideg következtében egyre többen fűtenek nagyon nagy mennyiségű fával, szénnel, és ez mindenképpen hozzájárul a levegőminőség romlásához. Hiszen tudjuk, hogy a szállópor-kibocsátás legfőbb forrása – ilyenkor télen – a lakossági tüzelés” – fogalmazott Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

Putnokon, Miskolcon, a Sajó völgyi városokban és Pécsett is magas a szálló por koncentrációja. A levegőben lévő szálló por miatt a légzőszervi- és érrendszeri betegségben szenvedők panaszai súlyosbodhatnak. „Akinek légúti betegsége van, az egy kicsit jobban fullad, mint szokott. Többet fog köhögni, mint szokott. Akinek pedig érbetegsége – tehát koszorúér-szűkülete vagy magas vérnyomása, agyi vérkeringési zavara – van, az mellkasi fájdalmakat, szédülést, esetleg hányingert, gyengeséget fog érezni. Számukra ezek ismert tünetek lehetnek, de mindenképpen a magas porkoncentráció provokálja ezeket az ismert tüneteket” – mondta Losonczy György igazgató, Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika.

Tovább romolhat a helyzet

A szél és a csapadék tisztítja a levegőt, az előrejelzések szerint azonban erre még várni kell. Mivel a következő 24 órában nem változik jelentősen az időjárás, ezért több nagyvárosban tovább romolhat a levegő minősége. Szmogriadóra azonban egyelőre nem kell számítani.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!