2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Véres véget ért mindkét túszdráma Franciaországban

2015. január 9., péntek 20:55, frissítve: szombat 13:54

Összehangolt akcióban vetett véget a rendőrség a két franciaországi túszdrámának. A vidéki nyomdát elfoglaló Kouachi fivéreket – akik a szerdai tizenkét halálos áldozatot követelő párizsi merényletért is felelősek – megölték. A párizsi kóser boltban túszokat ejtő férfi is meghalt, de a hírek szerint lehetett egy társa is, akit egyelőre nem azonosítottak. A vidéki nyomdában foglyul ejtett nőt élve kiszabadították a kommandósok, de a párizsi kóser boltban túszul ejtettek közül négyen életüket vesztették, további négy ember pedig súlyosan megsérült.

Heves tűzharc és robbanások zaja hallatszott a dammartini nyomdánál, ahol a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni merénylet elkövetői barikádozták el magukat és egy túszt ejtettek. Sajtóhírek szerint a rendőrség azután indította meg az akciót, miután a túszejtők kirontottak az épületből, és lövöldözni kezdtek. Mindkettőjüket megölték, a foglyot pedig kiszabadították.

A dammartini akcióval egy időben a kelet-párizsi kóser boltot is megrohamozták a rendőrök. Az ottani túszejtő ugyanis kapcsolatban állt a két terroristával és a foglyai kivégzésével fenyegetett. A rendőrök őt is megölték, és több túszát is sértetlenül kihozták. Több fogoly azonban életét vesztette az akcióban. A rendőrség a kóser bolti túszejtőt gyanúsította azzal a csütörtöki, Párizs déli részén történt támadással is, amiben egy rendőrnő életét vesztette.

A francia belügyminiszter megköszönte a rendőrség munkáját, de azt is közölte: továbbra is a legmagasabb terrorkészültség van érvényben Franciaországban. „Az elmúlt napok eseményei is mutatják, milyen komoly kihívással állunk szemben – ez a terrorizmus” – mondta Bernard Cazeneuve.

A francia elnök vasárnapra megmozdulást szervez Párizsba, amelynek célja a szólásszabadság melletti kiállás lesz a Charlie Hebdo elleni merénylet után. A megmozduláson több európai vezető, köztük a német kancellár és a brit kormányfő is részt vesz. „Az egység a franciák legfontosabb fegyvere a mostani helyzetben – ez azt is jelenti, megingathatatlanok vagyunk közös értékeinkben, zéró toleranciát hirdetünk a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben. Ki kell mondanunk, ami ma a kóser üzletben történt, az szörnyű, antiszemita cselekmény. Ha fenyegetés ér minket, közösen kell kiállnunk a békéért, bárki, bárhol fenyegesse azt. Ha vasárnap sokan kiállunk a sokszínűség, a szolidaritás mellett, és összefogunk Európa értékei mellett, akkor a megpróbáltatások megerősítenek minket” – hangsúlyozta Francois Hollande.

Sajtóhírek szerint a túszejtők ugyanahhoz a dzsihadista csoporthoz tartoztak, amely állítólag Irakba toborozott fegyvereseket. A Charlie Hebdo  elleni támadást elkövető testvérpárról azt feltételezik, hogy az al-Kaida jemeni ága képezte ki őket. A merényletet a legtöbb mérsékelt muszlim szervezet, sőt még az Egyesült Államok és az EU által terrorszervezetnek tartott libanoni Hezbollah is elítélte.

Egy terroristát még keresnek

Egy negyedik terroristát, a párizsi kóser boltban foglyokat ejtő férfi társát még keresik. A 26 éves nő fényképét már napközben nyilvánosságra hozta a francia rendőrség. Állítólag ő is részt vett a tegnapi, montrouge-i támadásban, amelyben egy rendőrnő vesztette életét. Arról ellentmondásosak az információk, hogy neki a mai kóser bolti túszejtő akcióban szerepe volt-e. A CNN információi szerint ott volt a kóser boltban, de a rendőrségi akció alatt, a túszok kiszabadulásakor sikerült elmenekülnie.

Munkamegosztás volt a terroristák között

A Kouachi testvérek és a párizsi kóser boltban túszokat ejtő férfi napközben interjút adott az egyik francia hírtelevíziónak. A nyilatkozatot azonban a terroristák haláláig nem hozták nyilvánosságra. A Kouachi testvérek arról beszéltek a televíziónak, hogy a jemeni al-Kaida megbízását teljesítve számoltak le a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőivel. A párizsi kóser boltban túszokat ejtő férfi pedig állítása szerint az Iszlám Államtól kapta a parancsokat. Úgy nyilatkozott: bár nem egy terrorista sejthez tartoztak, kapcsolatban volt a Kouachi testvérekkel, és munkamegosztás volt közöttük.

Fordulóponthoz érkezett a terrorizmus elleni küzdelem

A franciaországi események rámutattak: fordulóponthoz érkezett a nemzetközi terrorizmus ellenes küzdelem – mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a TEK főigazgatója. Hajdu János szerint a francia terrorelhárító alakulatok a világ legjobbjait képviselik, akciójuk pedig eredményesnek mondható. „Mindent megtettek annak érdekében, hogy eredményes akciót hajtsanak végre. Eredményes akciót hajtottak végre, hisz az elkövetőket mind elfogták, vagy megölték. Nyilván itt az elkövetők likvidálásáról beszélünk, a túszok pedig kiszabadultak. Vannak halálos áldozatok, nem tudjuk, hogy baráti tűztől vagy az elkövetők már a behatolás előtt vagy közben megölték őket, erről jó pár nap múlva, vagy hetek múlva fogunk tudni biztosat mondani” – vélekedett Hajdu János.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!