2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Véres összecsapássá fajult a megemlékezés

2013. október 6., vasárnap 19:33, frissítve: hétfő 07:45

Tizenöten meghaltak, 83-an pedig megsebesültek, amikor a rendőrök összecsaptak egy tüntetés résztvevőivel Kairóban. Az egyiptomi fővárosban a jóm kippuri háború kezdetének 40. évfordulójára emlékeztek. A rendezvényen azonban részt akartak venni a júliusban megbuktatott elnök, Mohamed Murszi támogatói is. Ezt azonban a rendőrség megakadályozta.

Vasárnap délelőtt Kairóban az Izrael ellen vívott, a negyedik arab–izraeli háború, az úgynevezett jóm kippuri háború kezdetének 40. évfordulójára emlékeztek. A húsz napig tartó akcióban az 1967-ben Izrael által elfoglalt területeket akarták az arab országok, Szíria és Egyiptom visszaszerezni. A megemlékezésen részt vett a háborút vezető, majd 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat elnök özvegye is.

Eközben Kairó egy másik részén a hatalmából júliusban elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi hívei követelték az államfőt megbuktató katonai vezetők távozását. „Azért jöttem ma ide, hogy ismét törvényességet tegyünk, mert én és ez a sok ember szavaztunk, és akkor jött Sziszi tábornok, és egy puccsal átvette a hatalmat, és azt mondta, hogy őt nem kötelezi semmilyen választás. Na, ennek az elnyomásnak akarunk véget vetni” – mondta egy tüntető.

A tömeg a Tahrír térre, a központi megemlékezés helyszínére akart vonulni, ezt azonban a kormányhű biztonsági erők – a többi közt könnygáz bevetésével – megakadályozták. Murszi és a Muszlim Testvériség hívei több nagyobb városban is összecsaptak a rendőrséggel, illetve az iszlamisták ellenzőivel. A hatóságok már szombaton közölték: akit a vasárnapi megemlékezések alatt a rendőrség rendbontáson ér, azt később ellenséges ügynökként, nem pedig egyszerű aktivistaként kezelik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!