2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Vérengzés: gyásznapot hirdetett a francia elnök

2015. január 8., csütörtök 07:14, frissítve: szombat 07:04

A francia elnök gyásznapot hirdetett csütörtökre a párizsi szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett, 12 áldozatot követelő terrortámadást követően. A tegnapi vérengzést a világ számos vezetője és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte. Este Franciaország számos városában több mint százezren emlékeztek meg az áldozatokról, megemlékezések voltak más európai nagyvárosokban, egyebek között Berlinben és Brüsszelben is. A támadást elítélték a francia muszlim közösségek vezetői is. Szerintük egy kisebbségről van szó, amely megsebezte a szabadságot és az értékeiket, ezt azonban nem szabad egybemosni a többséggel és az iszlámmal.

A német fővárosban több százan gyűltek össze, hogy a francia terrortámadás áldozataira emlékezzenek. Volt, aki egy karikatúrát helyezett el a berlini francia nagykövetség épülete előtt a meggyilkolt újságírókról, „A sikerük áldozatai” címmel. „Annyit tudunk tenni, hogy kimutatjuk szolidaritásunkat az áldozatokkal és családjukkal. Reméljük, hogy az elkövetők nem lesznek sikeresek, és nem tudják megfélemlíteni a Charlie Hebdót, valamint más médiumokat és a nyilvánosságot. Ha mégis sikerül nekik, akkor ők lesznek a nyertesek. Ez elviselhetetlen, ennek nem szabad megtörténnie” – mondta egy berlini lakos.

Párizs központjában is több ezren gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat az áldozatokkal. Többen transzparensekkel tiltakoztak a vérengzés ellen, mások itt is a lap karikatúráit tartották kezükben.

Csendes megemlékezésre került sor Brüsszelben is. A gyászolók itt is a francia nagykövetség előtt gyülekeztek, és gyertyákat gyújtottak a meggyilkoltak emlékére. Az olasz szenátusban pedig egyperces néma vigyázzállással adóztak az újságírók emléke előtt.

A vérengzés a francia muszlim közösségek vezetőit is megdöbbentette. „Az iszlám elítéli a merényletet, elítéli a gyilkosságot, elítéli, ha elveszik mások életét. Ez valóban így van. És abszolút el vagyunk borzadva, meg vagyunk döbbenve” – fogalmazott a franciaországi muszlim tanács elnöke. A muszlim vezetők hangsúlyozták: egy kisebbségről van szó, amely megsebezte a szabadságot és az iszlám értékeit is. Ezért a terroristákat szerintük nem szabad egybemosni a többséggel és az iszlám vallással.

Terrortámadás: feladta magát a legfiatalabb gyanúsított

Azonosították a párizsi terrortámadás elkövetőit a francia hatóságok. A rendőrök két, 32 és 34 éves, Pantinban élő algériai–francia állampolgárt keresnek. Bővebben>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!