2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Vegyifegyver-támadás: kik vetették be, és milyen anyagot?

2013. augusztus 22., csütörtök 10:33, frissítve: csütörtök 16:28

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tisztázná, hogy mi történt a szerdai szíriai vegyifegyver-támadással kapcsolatban, de kivizsgálásra nem szólított fel. Szakértők szerint nem lehet tudni, hogy a kormányerők vagy a lázadók vettették-e be az ideggázt. Az akcióban egyes jelentések szerint több mint ezren haltak meg, az áldozatok között kisgyermekek is vannak.

Szíriai zászlókat lengető tüntetők a Fehér Ház előtt – a szerdai vegyifegyver-támadás áldozataira emlékeztek. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan haltak meg a Damaszkusz közelében történt támadásban, becslések szerint az áldozatok száma 500 és 1300 közé tehető. A szír kormány tagadta, hogy vegyi fegyvert vetett volna be. A tüntetők az amerikai kormány fellépését sürgették.

– Minél később tesz valamit Obama elnök, annál több radikális érkezik az országba, és annál több ember fogja tönkretenni az országomat – mondta egy szíriai-amerikai tüntető. – Minél tovább van Asszad hatalmon, annál több ideje van Iránnak, a Hezbollahnak, Oroszországnak és Kínának elpusztítania a hazámat. Úgyhogy cselekedni kell, most – fogalmazott a férfi.

Az Egyesült Államok és szövetségesei úgy vélik, hogy Asszad seregei használtak már kis mennyiségben szarin gázt. Szíria egyike azon kevés országoknak, ahol nem írták alá a vegyi fegyver tilalomról szóló nemzetközi szerződést.

– A rezsim az éjszaka elkezdte bombázni rakétákkal, vegyi rakétákkal Guta nyugati részeit, ami közel van Damaszkuszhoz, Damaszkusz elővárosa. Több száz ember halt meg az éjszaka folyamán és mostanra már 1188 halálos áldozatról beszélünk, köztük száznál több kisgyermek – közölte a Szíriai Nemzeti Koalíció szóvivője.

A szír tájékoztatási miniszter kitalációnak nevezte a vegyi támadást. – Minden, amit erről mondanak abszurd, primitív, illogikus és kitalált. Amit mondunk, azt hisszük is: nem használunk vegyi fegyvereket – hangsúlyozta Omran Zoabi miniszter.

A vegyi támadás után az ENSZ biztonsági tanácsa rendkívüli ülést hívott össze. – Minden tanácstag egyetértett abban, hogy a vegyi fegyverek bármilyen használata bármelyik oldal által, bármilyen körülmények között is, a nemzetközi jog megsértését jelenti – húzta alá María Cristina Perceval argentin ENSZ-nagykövet.

Furcsállják

Szakértők szerint ugyanakkor továbbra is kétséges, hogy milyen vegyi anyagot vetettek be, és kik.

– Szíriába vasárnap megérkezett az ENSZ ellenőreinek egy csoportja, akik a korábbi feltételezett vegyifegyver-támadások eseteit akarják kivizsgálni – tájékoztatott a Magyar Külügyi Intézet tudományos igazgatója. – Éppen ezért sokan furcsállják, hogy a kormány, amely nyilvánosan is minden fórumon tagadja, hogy ők alkalmaztak volna vegyi fegyvert, éppen most, az ellenőrök személyes fizikai jelenlététől 15 percre ilyen támadást hajtott volna végre – mondta N. Rózsa Erzsébet.

Az orosz külügyminisztérium a szíriai ellenzék előre eltervelt provokációjának minősítette a támadást. Moszkva objektív és szakszerű vizsgálatot tart szükségesnek a szerdai események tisztázására.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!