2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Véget ért a négynapos bostoni dráma

,

2013. április 20., szombat 21:40, frissítve: vasárnap 08:16

Elfogták a bostoni mészárlás gyanúsítottját. A 19 éves csecsen származású férfi Boston külvárosában egy hátsó kertben rejtőzködött. A rendőrök tűzharcot folytattak vele, mielőtt elkapták. A másik gyanúsított a bátyja volt. Az idősebb testvért egyébként 2011-ben már kihallgatta az FBI, állítólag egy külföldi kormány kérésére, de akkor nem találták gyanúsnak. A bostoni bombatámadás indítéka egyelőre nem ismert. Az amerikai elnök minden részletre kiterjedő nyomozásra utasította a Szövetségi Nyomozóirodát, a Hírszerzést és a Belbiztonsági Minisztériumot.

Watertown lakói hangosan ünnepeltek az utcán és a rendőrséget éltették miután a bostoni merénylettel gyanúsított, 19 éves csecsen származású férfit a rendőrök elfogták. Bátyja, aki a bostoni maratonon történt, 3 halálos áldozatot követelő robbantások másik gyanúsítottja még a hajtóvadászat elején meghalt a rendőrökkel folytatott tűzharcban a massachusettsi egyetemnél.

– Boston, Cambridge, Watertown és sok más város is fellélegezhet. A két elkövető, aki oly sok fájdalmat és gyötrelmet okozott, már nem jelent veszélyt a biztonságunkra – mondta Rick DeLorie FBI-ügynök.

A gyanúsítottat lakossági bejelentés alapján fogták el. A helyi lakos figyelt fel a vérnyomokra a kertjében.

– Egy férfi kisétált a házából, miután megfogadva a hatóságok tanácsát egész nap bent tartózkodott. A hátsó kertben lévő csónakon vért látott. Benézett a ponyva alá, ahol egy vérző férfit látott, majd felhívott minket – jelentette ki a bostoni rendőrparancsnok, Edward Davis.

Dzsohar Carnajev egy ház kertjében álló hajóban barikádozta el magát
Dzsohar Carnajev egy ház kertjében álló hajóban barikádozta el magát
Fotó: AFP


A gyanúsított családjával együtt 2001-ben érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, tavaly az amerikai állampolgárságát is megkapta. Akkor sérülhetett meg, amikor a rendőrök a Massachusettsi Egyetemnél üldözőbe vették őt és a bátyját. A kiérkező rendőrök megadásra szólították fel a sérült Dzsohar Carnajevet, de a férfi tüzet nyitott rájuk, amit az egyenruhások viszonoztak. Elfogása után kórházba szállították. Indítékai egyelőre ismeretlenek. Az amerikai elnök mindenre kiterjedő nyomozást ígért:

– Meg fogjuk állapítani, mi történt. A terroristák teljes kapcsolatrendszerét ki fogjuk nyomozni és továbbra is mindent megteszünk polgáraink biztonságáért – mondta Barack Obama.

A rendőrség pénteken két férfit és egy nőt is őrizetbe vett, hogy kihallgassák őket. Mindhárman ismerték a gyanúsítottat, azt azonban még nem tudni, hogy pontosan milyen kapcsolatban voltak vele.

A 26 éves Tamerlan terrorista kiképzést kaphatott

Bár az indítékok még nem ismertek, egyre több információ derül ki a bostoni maratonon történt robbantással gyanúsított Carnajev testvérekről. A csecsen származású, muszlim család 10 éve, háborús menekültként érkezett az Amerikai Egyesült Államokba. A bevándorlás előtti időkről annyit tudni, hogy egy ideig Csecsenföldön, majd a szomszédos Dagesztánban is éltek, ahova az apa nemrég visszaköltözött. Onnan üzente az amerikai hatóságoknak, hogy szerinte a 19 éves Dzsohar és a rendőrségi tűzharcban meghalt 26 éves Tamerlan ártatlan.

– Valaki felültette a fiaimat. Nem tudom, ki tette, de valaki biztos, aztán gyáván lelőtték. Vannak ilyen rendőrök – mondta Anzor Carnajev.

Az édesanya is összeesküvésről beszélt a CNN-nek adott telefonos interjúban. Zubeida Carnajev elmondása szerint lehetetlen, hogy ilyet elkövessenek a fiai. „Ezt előre megrendezték. Elmondták volna, ha ilyesmire készülnek” – tette hozzá.

Az Amerikában élő nagybácsi 2005-ben találkozott utoljára bátyja fiaival. Ő nem vette védelmébe a két testvért. Indulatosan nyilatkozott, azt mondta, ha tudta volna, mire készülnek a fiúk, maga értesíti a rendőrséget. Szerinte nem az iszlám radikalizmus motiválta a támadásokat, hanem az, hogy a fiúk nem tudtak beilleszkedni a társadalomba. „Soha nem gondoltam volna, hogy a bátyám gyermekei ilyet tesznek. Ez kegyetlenség. Sokkolt minket és teljesen összetörtünk” – mondta a gyanúsítottak rokona, Ruszlan Carni.

Megszólalt a 19 éves Dzsohar egyik közeli barátja is. Ő barátságos, normális fiatalként jellemezte a fiatalt, aki szerinte nem is volt vallásos. Azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a bátyja befolyásolta.

– Az idősebb testvér hatása nagyon fontos tényező. Meglepő dolgokra tudják rávenni a bátyák öccseiket – tette hozzá Bassel Nasri.

A 26 éves Tamerlan sajtóhírek szerint tavaly fél évet Oroszországban töltött. A sajtóban megjelent feltételezések szerint ekkor kaphatott terrorista kiképzést. Öngyilkos merényletre készült, a testére erősített bombákat akart felrobbantani mikor a rendőrök lelőtték.

Arra viszont már volt példa, hogy testvérek követnek el terrortámadást az Amerikai Egyesült Államokban. 2001-ben a szeptember 11-ei merényletek 19 elkövetője között is 3 testvérpár volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!