2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Moziklip 13:00

Véget ért a borzalom az M1-esen

2013. március 16., szombat 21:01, frissítve: vasárnap 14:14

Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom irányába is, a kamionokat tankkal mentették ki, a térségbe korábban rendőröket vezényelt a belügyminiszter. Szabolcsban továbbra is több mint negyvenezren maradtak áram nélkül.

Véget ért az a borzalom az M1-es autópályán, ami több száz, több ezer embernek, autónak az elakadását okozta, ugyanis délután háromnegyed 5 körül Budapesttől Hegyeshalomig teljes hosszában megnyitották az M1-es autópályát – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. A forgalom azonban akadozik, az autósoknak lassú haladásra, időszakos korlátozásokra kell számítaniuk.

Az M0-s körgyűrűn az M1-es felé vezető szakaszon továbbra is nagy a torlódás, mert a kamionokat az M7-es felé terelik. A katonaság az autópályán rekedt kocsik kiszabadítására nyolc alakulatot és két harckocsit vetett be. A katasztrófavédelem hivatalos tájékoztatása szerint tizenhétezer embert és több mint hatezer járművet szabadítottak ki a mentőegységek a hó fogságából. A Magyar Közút tájékoztatása szerint csak egy elzárt település maradt, a Veszprém megyei Páliháláspuszta és napközben helyreállt a vasúti forgalom is.

„Nem fagyott meg senki, rosszullétek ugyan voltak, balesetek voltak, de mindenki időben orvoshoz vagy kórházba jutott; szülés is volt ez idő alatt, a kisbaba is úgy tudom, hogy sikeresen megszületett” – számolt be korábban Kossa György, a katasztrófavédelem iparbiztonsági főfelügyelője.

 

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután az M1-es autópályára látogatott, ahol a sztrádán zajló munkálatokról tájékozódott. A kormányfő Pintér Sándor belügyminiszterrel együtt a tatai útszakaszon tartott terepszemlét, és meggyőződött a pálya helyreállításának körülményeiről. A kormányfőt és a belügyi tárca vezetőjét a hatóságok a helyszínen tájékoztatták a mentés helyzetéről. A miniszterelnök nemrég Facebook-oldalán egy videót is megosztott, ezen látszik, hogy útközben egy gyalogos fiatal párt is felvettek.

Megteltek a szállodák és a panziók

Reggel még több kilométeres kocsisor állt M1-es autópálya győri felhajtójánál. A város összes szállodája és panziója megtelt, akik nem találtak üres szobát, azokról az önkormányzat gondoskodott. „1300 ember volt folyamatosan Győr városában – közölte Győr polgármester. – Egyrészt intézményeket nyitottunk meg, másrészről bevásárlóközpontokban pihenhettek az emberek. Meleg ételt és különböző dolgokat a Győr környéki lakosok szállították folyamatosan az embereknek” – tette hozzá Borkai Zsolt.

Győrtől a főváros felé kora délután indult meg a forgalom, az autósok azonban csak lépésben tudtak haladni. A kamionstopot pedig csak órákkal később oldották fel. A Hegyeshalom felé vezető oldalon T–72 -es harckocsit is bevetettek, a honvédség jármű hóakadályokat takarítanak el és kamionokat húznak ki az árokból. „A Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelmi szolgálat arra kérte a Magyar Honvédséget, hogy ezt a járművet egészen addig biztosítsák, ameddig a veszélyhelyzetet teljes egészében nem számolják fel itt az M1-es autópályán illetve a környező településeken” – számolt be kollégánk a helyszínről.

A márciusi ítéletidő összesen 270 ezer embert érintett. A belügyminiszter szerint azért nem alkalmazták a korábban a médiában is kipróbált katasztrófariadó-tervet, mert a rendkívüli időjárási helyzet nem volt érvényes az ország egész területére. „A teljes országot nem érintette ez a rendkívüli havazás és ez a rendkívüli időjárás – fogalmazott Pintér Sándor. – A rendőrségek, a katasztrófavédelmi egységek rádiós zártláncon kapták az ismertetést. Az országban a meteorológiai intézet vörös riasztást rendelt el meghatározott területeken, amely információt azonban mindenki megkapott, az önök segítségével is többek között” – mondta a belügyminiszter.

Hidegrekord, helikopter

Több mint negyvenezer fogyasztónál továbbra sincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az E.ON munkatársait helikopter vitte az elzárt falvakba, a társaság tájékoztatása szerint 5 ezer kilométer hosszan rongálódtak meg a vezetékek, eltört 220 villanyoszlop is. Ibrány környékén kora este a helyreállítást segítő egyik honvédségi lánctalpas jármű is elakadt. Nyírlugoson hajnalban megdőlt a hidegrekord, és a meteorológusok szerint még hidegebb éjszakára kell számítani.

Egy kemecsei kisboltban a hóval hűtik a tejtermékeket. Az aggregátor csak egy hűtőt működtet. Az áruk nagy részét kitették a hidegre. A tulajdonos attól fél több százezer forintos kára lesz: „ha leolvad, azt már nem lehet még egyszer visszafagyasztani, már alkalmatlan lesz a további fogyasztásra, értékesítésre”.

A falubeliek is leginkább attól tartanak, hogy leolvadnak a hűtők. „A fagyasztók olvadnak lefelé, benne a rengeteg áru, a hústól kezdve. Nem tudjuk, hogy mi lesz vele” – panaszolta Kulcsár János helyi lakos. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen csütörtök óta nincs áram. A kemecseiek egy része ideiglenesen elköltözött otthonról. Rokonoknál, ismerősöknél alszanak.

Az áramszünet miatt víz sem volt a településen. „A vízellátást sikerült megoldanunk, közben az aggregátor, amit Budapestről hoztunk, elromlott – mondta a polgármester. – Ma éjszaka-reggel üzemeltük be az újabb aggregátort, épp most kezd a vízellátás helyreállni” – tette hozzá Lipők Sándor.

Az E.ON a nehezen megközelíthető terülteken helikopterrel segíti az áramszolgáltatás visszaállítását. A Nyírségben, illetve Ibrány környékén továbbra is 50 ezren vannak villany nélkül. „A Dunántúlon normalizálódott a helyzet. Bár ott is elég komoly kihívásokkal néztünk szembe. Ezért most a Dunántúlról tudunk átvezényelni kollégákat, és így gyorsítani tudjuk a helyreállítást – közölte az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke. – Vannak még egyedi fogyasztók, akik ellátás nélkül vannak, de azt már át tudunk vezényelni erőforrást a nyírségi térségbe” – tette hozzá Mező Csaba.

Szabolcsban a viharos szél miatt több mint 200 vezeték szakadt el, és eltört ugyanennyi villanyoszlop is. A szakemberek folyamatosan dolgoznak, de a fogyasztók felénél várhatón csak vasárnapra tudják helyreállítani a szolgáltatást.

Hét megyében nyújtott segítséget a vöröskereszt

A hatóságokkal együttműködve vonultak a sztrádára a segélyszervezetek a hétvégén. A Magyar Vöröskereszt osztrák testvérszervezetével összefogva hét megyében nyújtott segítséget a rászorulóknak. A legtöbb helyen ételt, forró italt és takarókat osztottak. A mentési munkálatokban részt vett számos polgárőr és civil is.

Négy nyelven hirdeti a felirat az egyik budaörsi melegedő pontban, hogy ismét járható az M7-es autópálya. Az általános iskola aulájában csaknem háromszáz autós éjszakázott szombatra virradóra. Az ideiglenes szálláshely délelőtt elosztóponttá alakult, ahonnan a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei az autópályákon rekedtekhez indultak.

„A Magyar Vöröskereszt készletképzéssel illetve különféle továbbképzésekkel készült a téli rendkívüli időjárásnak a kezelésére. Ez a mostani kialakult helyzet is úgy érzem, hogy nem ért bennünket váratlanul, saját készletből, saját embereinkkel képesek voltunk a helyzetet kezelni” – nyilatkozta Gerzsenyi István, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének igazgatója.

Egy  macedón férfi csütörtök óta várja, hogy továbbindulhasson. „Azért nem indulok tovább, mert nekem azt mondták, hogy még havazás várható, és hogy baleset történt az autópályán. De nem tudom, mikor indulhatunk, mert nem értjük a magyar televíziók híradásait. Csak itt várakozunk” – mondta a kamionos.

Étel, ital, üzemanyag

Ételt és forró folyadékot osztottak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei is. A baptisták segítői az ételosztás mellett üzemanyagot szállítottak az autópályán várakozóknak. „Az első készletet azt a szeretetszolgálat finanszírozta, ez 2000 liter gázolaj illetve 1000 liter benzin, és amennyiben tartályaink lefogynának, abban az esetben pedig a katasztrófavédelem visszapótolja kártyáról." – közölte hozzá Pavelcze László, a szeretetszolgálat mentőcsapatának vezetője. Mint közölte, az autósoknak természetesen nem kell fizetniük az üzemanyagért, „hiszen épp elég a bajuk anélkül, hogy itt ragadtak”.

Az ökumenikus segélyszervezet nem csatlakozott a mentési akcióhoz, mert nincs intézetük az érintett útszakaszok közelében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!