2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Vasárnap lesz az elnökválasztás második fordulója

2014. november 15., szombat 14:03, frissítve: vasárnap 08:49

Vasárnap tartják a román elnökválasztás második fordulóját, ahol Victor Ponta és Klausz Johannisz között dől el, hogy ki lesz Románia következő államfője. Az első fordulót a jelenlegi szociáldemokrata miniszterelnök nyerte 10 százalékkal.

A jelenlegi miniszterelnök vagy a nagyszebeni polgármester lesz Románia következő elnöke. A baloldali kormányfő, Victor Ponta a voksok több mint 40 százalékát szerezte meg az első fordulóban. A két jobboldali párt által támogatott Klaus Johannis szász származása is téma volt a kampányban. A baloldali pártok a vagyona miatt is támadták Johannist.


A kampány egyik legérzékenyebb pontja az ország igazságszolgáltatásának függetlensége. Victor Ponta miniszterelnöksége alatt többször is megkérdőjeleződött az ügyészek, bírók és a média függetlensége. 2012-ben az EU is bírálta a román kormányt ezért, de Pontáék mindent tagadtak. „Mindent, amit miniszterelnökként tettem, elnökként is megteszem. Független igazságszolgáltatást és szakszerűséget azoktól, akik a törvényeket gyakorlatba ültetik” – mondta az elnökjelölt.

Amennyiben Victor Ponta nyeri vasárnap a második fordulót, úgy új miniszterelnököt kell kijelölni a helyére. Ponta ezt a posztot már odaígérte Calin Popescu Tariceanu liberális szenátusi elnöknek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!