2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Várják az amerikai ideiglenes ügyvivőt

2014. november 11., kedd 15:14, frissítve: kedd 19:08

Bizottság elé idézik az amerikai ideiglenes ügyvivőt a kitiltási botrány miatt. A Jobbik péntekre összehívta a vállalkozásfejlesztési bizottságot, az ülésre a NAV elnökét is meghívják. Vida Ildikó hétfőn a követségen próbálta kideríteni, hogy milyen korrupciós ügy miatt tiltották ki az Egyesült Államokból, sikertelenül. A Fidesz szerint ez is azt bizonyítja, hogy André Goodfriend állításaival ellentétben nincsenek bizonyítékok az érintettek ellen.

„Szeretném látni ezeket az információkat” – Vida Ildikó ügyvédjével hétfőn délelőtt ment el az ideiglenes amerikai ügyvivőhöz, hogy megtudja, mivel gyanúsítják. „Gyakorlatilag azt tudtuk meg, hogy bár említik, hogy különböző bizonyítékok rendelkezésre állnak, a beszélgetésből az tűnt ki, hogy ők különböző véleményeket és információkat hallottak, és ebből ők úgy gondolták, hogy ezek az információk biztos valósak, és akkor majd korrupcióval meggyanúsítják a NAV elnök asszonyát” – fogalmazott Vida Ildikó jogi képviselője.

Futó Barnabás azt mondta: semmilyen bizonyítékot nem kaptak, azon pedig még gondolkoznak, hogy Vida Ildikó vízumot kérjen az Egyesült Államoktól, ebből az ügyvéd szerint ugyanis kiderülhet, hogy mivel gyanúsítják az adóhatóság elnökét.

„A kormány és a nemzeti adóhivatal vezetője egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett” – egyikük szerint tudott a kormány a kitiltásról, a másikuk szerint nem tudott róla. A Jobbik is André Goodfriendtől vár válaszokat. A radikális párt alelnöke napirend előtti felszólalásában jelentette be: péntekre összehívta az általa vezetett vállalkozásfejlesztési bizottságot. Az ügyvivőn kívül meghallgatnák a kormány illetékesét illetve Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét is, aki – bár cáfolta – sajtóhírek szerint szintén rajta van a kitiltottak listáján.

„Magyarország lakóinak tisztában kel lenniük azzal, hogy vezető állami tisztségviselők, olyanok, mint Vida Ildikó, az adóhivatal elnökeként érintettek-e bármilyen korrupciós bűncselekményeben, hogy mi történik ebben az ügyben, hogy az Egyesült Államok miért állítja, amit állít, és hogy a magyar kormány miért hazudozik összevissza ezzel párhuzamosan. Semmi egyebet nem szeretnénk, nem politikai vagdalkozásra szeretnénk ezt az alkalmat fölhasználni, hanem egy higgadt, szakmai alapokon álló, tényszerű vizsgálatot szeretnénk ebben az ügyben, mert mindenkinek az az érdeke, hogy ebben a kérdésben tisztán lássunk” – fogalmazott a Jobbik alelnöke.

„Budapest nem Guantánamo” – Az igazságügyi államtitkár válaszában elképzelhetetlennek nevezte, hogy egy jogállamban megtörténhet, hogy valakit bemondásra korrupcióval vádolnak meg és még védekezni sincs lehetősége.

Politikai nyomásgyakorlás?

„Goodfriend úr kijelentései jelenleg nem tűnnek másnak, mint személyes indíttatású politikai nyomásgyakorlási kísérletnek” – Németh Szilárd szerint ez derült ki a hétfőn történtekből. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke emlékeztetett: a meghallgatásokon a titkosszolgálati vezetők és a rendőrfőkapitány is azt mondta: az amerikai hatóságoktól, a CIA-tól és az FBI-tól sem érkezett eddig információ az ügyben. „Az elmúlt hetek tükrében nem valószínű, de a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén is kísérletet teszünk André Goodfriend úr meghallgatására. A kormánynak az Országgyűlésnek és az egész országnak az az érdeke, hogy ez az ügy megnyugtató módon tisztázódjon” – közölte Németh Szilárd.

Az ideiglenes ügyvivőt a nemzetbiztonsági bizottság már hétfőn szerette volna meghallgatni, de a testület szocialista elnöke a bizottsági határozat ellenére nem hívta meg az ülésre André Goodfriendet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!