2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 22:50

Üzent az Iszlám Állam: vérbe fogunk fojtani mindannyiótokat

2014. augusztus 19., kedd 10:45, frissítve: kedd 18:15

Videoüzenetben fenyegette meg az Iszlám Állam az Egyesült Államokat. A dzsihadista szervezet azt üzente, hogy mindenütt támadni fogja az amerikai állampolgárokat, ha az Egyesült Államok Irakban folytatja a katonai akciókat. Barack Obama a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján nemzetbiztonsági érdeknek nevezte az Iszlám Állam megállítását. Ferenc pápa is helyénvalónak nevezte a dzsihadisták megállítását, a katolikus egyházfő szerint a katonai akcióról az ENSZ-nek kellene határoznia.

Az Iszlám Állam az Egyesült Államok ellen: vérbe fogunk fojtani mindannyiótokat. Ezt üzeni Amerikának az a videó, amelyet állítólag a szélsőséges dzsihadisták készítettek. Ígéretük szerint mindenütt támadni fogják az amerikai állampolgárokat, ha Washington további légicsapásokat mér katonáikra. Az al-Kaidával ellentétben az Iszlám Állam eddig még nem hajtott végre támadásokat nyugati célpontok ellen. Az amerikai elnök szerint nemzetbiztonsági érdek, hogy megállítsák az Irakban és Szíriában terjeszkedő Iszlám Államot. Hozzátette: Washington korlátozott mértékben, de továbbra is kész katonai csapásokat mérni a dzsihadistákra iraki érdekeltségei védelmében. „Nemzetbiztonsági érdekünk, hogy biztosítsuk embereink védelmét, valamint azt, hogy feltartóztassunk egy olyan vad csoportot, amely a jelek szerint képes csak azért lemészárolni embereket, mert azok nem borulnak földre előttük” – mondta Barack Obama.

Az amerikai légierő az elmúlt három napban harmincöt légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam állásai ellen. Barack Obama egyúttal megerősítette, hogy a kurd és iraki erők amerikai támogatással visszafoglalták a moszuli gátat. A létesítmény stratégiai fontosságú: ez teszi lehetővé, hogy a térség legnagyobb részét elláthassák vízzel és árammal.


Az igazságtalan agresszor megállítása helyénvaló – így kommentálta az Iszlám Államra mért amerikai légicsapásokat Ferenc pápa. Hozzátette azonban, hogy nem bombázásról vagy háborúról beszél. A megállítás módjáról pedig a nemzetközi közösségnek kell döntenie. „De emlékezni kell arra is, hány esetben történt meg, hogy egy igazságtalan agresszor megállításának ürügyével kezdtek uralkodni hatalmak az emberek felett, és valódi hódító háborút indítottak. Egy ország egyedül nem ítélheti meg, hogyan lehet megállítani egy igazságtalan agresszort. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének ideája a második világháború után keletkezett. Ez az a hely, ahol ezt meg kell vitatni, ahol fel kell tenni a kérdést: ez egy igazságtalan agresszió? Úgy tűnik. És hogy tudjuk megállítani?” – fogalmazott Ferenc pápa.

A pápa tanácsadóival mérlegelte, hogy Irakba utazzon-e a válság alatt, kifejezni együttérzését az üldözött keresztényekkel. Egyelőre elállt ettől a tervtől. Mint mondta: szívesen megtenné, de ebben a pillanatban ez nem tűnik a legjobb ötletnek.

Megérkezett a magyar segítség

Megérkezett Irakba a magyar segélyszállítmány első része – ezt Navracsics Tibor közölte Twitter-oldalán. A külügyi és külgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a szállítmányt a magyar nagykövet adta át a kurdoknak.
A magyar kormány mintegy hetvenezer eurós sürgős humanitárius segítséget nyújt a keresztény közösségeknek és a kurdisztáni hatóságoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!