2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Híradó 12:00

Útlezárással tiltakoztak

,

2015. január 8., csütörtök 12:05, frissítve: csütörtök 15:18

Útlezárással tiltakoztak az útdíjrendszer kiterjesztése ellen a Vas megyei szocialisták és civilek a 86-os út vépi felüljárójánál a Szombathely felé vezető oldalon.

A rendőrök a demonstráció alatt a forgalmat a régi 86-os útra terelték. A szervezők legalább 40 autósra számítottak. A félpályás útlezárás 9 órakor kezdődött és háromnegyed 10-kor lett vége – mondta a Hír Televízió  helyszíni tudósítója. Az eredetileg teljes útzárból azért csak félpályás útlezárás lett, mert a 86-os utat főútról autóúttá minősítették január 1-én, így már szabálysértésnek minősült volna a teljes lezárás. A demonstráción 50 autóval 100-an vettek részt. A résztvevők között voltak DK-sok, civilek és a főszervezők is, akik magukat a civilek közé sorolták.

Czeglédy Csaba, a szombathelyi közgyűlés frakcióvezetője úgy fogalmazott: figyelemfelhívásnak szánták az akciót, amely – szerinte – sikeres volt. A következőkben a bíróságon kezdeményezik majd a teljes útzár megtartását: „Februárra két alkalmat fogunk bejelenti, ami már teljes útzár, a bíróság meg eldönti, hogy lehet-e. Ugye megváltozott a 86-os út státusza, január egytől már autóút, ugye még 31-én főút volt, elsejétől már autóút ugye, ezért más szabályok vonatkoznak rá, és nyilvánvalóan a jogállamot tisztelve betartjuk a demonstrációra vonatkozó összes szabályt” – mondta Czeglédy Csaba, a szombathelyi MSZP elnöke.

Az MSZP hétfőn adott ultimátumot Hende Csabának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének. Azt követelték tőle, hogy szerdáig érje el a kormánynál, hogy az útszakasz ismét ingyenes legyen. A Vas megyét is érintő útdíj ellen korábban a honvédelmi miniszter is tiltakozott. A kormány azonban nem enged, a kormányszóvivő közlése szerint csak január végén vizsgálják felül az év elején bevezetett új útdíjrendszert.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!