2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Utcai harcok és tüntetések színesítették május elsejét

2014. május 1., csütörtök 20:03, frissítve: péntek 15:47

Utcai harcok voltak Isztambulban a május elsejei felvonuláson. A felvonulók a diktatórikus intézkedések ellen tiltakoztak, a kormány a mai felvonulást sem engedélyezte. A tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Rendőri készültség mellett ünneplik a munka ünnepét Ukrajnában és Oroszországban is. Moszkvában és a Krím félszigeten több tízezren vonultak fel a hadsereget és Vlagyimir Putyin elnököt éltető transzparensekkel. Kijevben a felvonulók az ország egységének fenntartását követelték.

Egész nap tartott az utcai harc Isztambulban. Több száz embert vettek őrizetbe. Az összecsapás előzménye az volt, hogy a török belügyminisztérium betiltotta a május 1-jei felvonulást.

Forró volt a hangulat Görögországban is, ahol a munka ünnepére általános, országos sztrájkot hirdettek. A felvonulók az athéni parlamentnél dulakodtak a rendőrökkel.

Spanyolországban békés volt a felvonulás, de a tüntetők ott is a kormány lemondását követelték. „A 21. században mindenkinek járna munkalehetőség, miközben az emberek több mint negyedének nincs állása” – mondta egy spanyol szakszervezeti vezető.

Franciaországban a legnagyobb szakszervezet elnöke bejelentette: megtagadják a szocialista pártot és Francois Hollande elnököt, mert amióta a baloldal hatalomra jutott, másfélszeresére nőtt a munkanélküliek száma. „A civilek, politikusok, szakszervezetisek 2012-ben keményen küzdöttek, hogy elüldözzék Nicolas Sárközyt. Most csalódottak vagyunk és dühösek. Francois Hollande elárulta azokat az embereket, akik hatalomra juttatták” – mondta egy francia szakszervezeti vezető.

A világ legnagyobb május elsejei felvonulását a kommunista Kubában tartották, több százezren meneteltek, pedig a részvétel már nem kötelező a helyieknek.


Százezres menet volt Moszkvában is, a kommunisták és a liberálisok közös rendezvényén. „Ukrajnát közelebb kell hozni Oroszországhoz, csak így kerülhetik el a válságot. Kijevet Amerikából irányítják, a miniszterek fele náci, és háborúzni akarnak velünk. Mi egységesen kiállunk Putyin elnök és a béke mellett, ez a felvonulás üzenete” – mondta a kommunista pártfőtitkár.

Vlagyimir Putyint és az orosz hadsereget éltették a Krím félszigeten és Ukrajna orosz többségű keleti felén is, ahol jövő hét végén tartanak népszavazást az elszakadásról. „Az ukránok mindig csak ígérgettek, de mostanra csődbe ment az ország. Mi csak békét akarunk és csatlakozni Oroszországhoz” – mondta egy felvonuló.

Az ukrán kormány autonómiát ígér az orosz többségű területeknek, ha nem szakadnak el. A kijevi május elseji felvonuláson több tízezren követelték az ország egységének a megőrzését.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!