2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

USA: újabb kiszivárogtatási botrány

2013. június 29., szombat 12:48, frissítve: vasárnap 10:46

Újabb kiszivárogtatási botrányba keveredett az Egyesült Államok. Egy már nyugdíjba vonult tábornok kifecsegte az Irán elleni közös amerikai–izraeli internetes támadás részleteit. Egyelőre nem tudni, hogy katonatiszt szándékosan vagy óvatlanságból tálalt ki. Közben az amerikai hírszerző szervek titkos adatgyűjtését leleplező Edward Snowden bizonyos feltételekkel hajlandó lenne hazatérni. Erről a férfi apja számolt be Amerikában.

Megijedhetett tettének következményeitől a titkos amerikai adatgyűjtését leleplező Edward Snowden. Erre lehet következtetni abból, hogy a férfi apja egy televíziós interjúban kijelentette, fia bizonyos feltételek mellett kész hazatérni. A feltételek között szerepel, hogy Snowden maga választhassa meg a per helyszínét, szabadlábon védekezhessen és szabadon nyilatkozhasson. Snowdent kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával és hírszerzési információk jogosulatlan személlyel való megosztásával vádolják. Maga Snowden a moszkvai Seremetyevo tranzitvárójában tartózkodik. Innen eredeti tervei szerint Ecuadorba akart eljutni, hogy ott politikai menedékjogot kapjon.

Az Egyesült Államok kereskedelmi kedvezmények eltörlésével fenyegette meg Ecuadort Snowden befogadása esetén. A quitói parlamentben ezért már megvitatták, hogy az állam hogyan kompenzálja a cégek várható veszteségeit. „Snowden még több törvénytelenséget leleplezhet. Az egész világ számára jó dolog lenne, ha megtudnánk, mi folyik pontosan. Erre magyarázatot kell kapni” – közölte az ecuadori külügyminiszter.


Az amerikai diplomácia lázasan dolgozik azon, hogy a diplomáciai botrányt kezelje, máris újabb kiszivárogtatás teremtett Amerikának kellemetlen helyzetet. James Cartwright tábornok a 2010-es Irán elleni internetes támadás részleteit szivárogtatta ki. A Stuxnet vírus behatolt Irán nukleáris létesítményeinek számítógépeibe, ahol hatalmas pusztítást végzett, adatokat törölt és több urándúsító centrifugát rossz utasításokkal tönkretett. Az iráni kormány az Egyesült Államokat és Izraelt vádolta a támadás elkövetésével, de a két állam eddig nem ismerte el felelősségét. Azt nem tudni, hogy a már nyugdíjba vonult tábornok szándékosan vagy óvatlanságból beszélt a részletekről. James Cartwright ellen jelenleg belső vizsgálat folyik, ennek részleteiről eddig nem adtak ki tájékoztatást az amerikai szervek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!